Експерт оцінив можливість висадки російського десанту в Україні / фото wikimedia.org

Ідея висадки російського десанту в Україні зараз завідомо провальна. Українська армія має потужні засоби для захисту повітряного простору.

Полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор, військовий експерт Роман Світан зазначив, що можна розглянути варіанти перекидання малих диверсійно-розвідувальних груп в тил, але це вдасться зробити тільки 15-20 кілометрів. Він нагадав про смугу захисту, облаштовану українськими військовими, яку можна подолати авіацією, але для цього потрібно створити підрозділи, які будуть перекидати десант.

"Будь-який літальний апарат рівня вертольота - хороша мета для ПЗРК або навіть стрілецької зброї. Шансів вижити у росіян не багато, адже авіаційну техніку ворога чекатимуть ще на підході, а потім виловлюватимуть", – пояснив Світан в коментарі 24 Каналу.

Відео дня

При цьому він вказав, що плани Росії записані в її головних документах.

"До російської Конституції внесено п'ять наших областей: Кримська, Луганська, Донецька, Запорізька, Херсонська. Тому, читаючи першоджерела, зрозуміло, куди вони будуть планувати наступальні дії", - зазначив експерт.

Він вказав, що перший етап - вихід на межі Луганської та Донецької областей, далі адміністративні кордони Запорізької та Херсонської, а вже потім, ймовірно, рух у бік Одеси

"Нічого нового вони не придумають. Географія розташування фронтів, інтереси Росії – все це говорить про те, що якщо вони будуть кудись рухатися, то вздовж Чорноморського узбережжя", - вважає полковник запасу ЗСУ.

Водночас він не виключає, що у Москви є плани про захоплення інших країн, зокрема, Молдови та Балканських країн. Експерт вказав, що це цілі щонайменше на 10 років, але їх виконання неможливе.

"Вони фактично "вбили" Конституцію, коли внесли туди п'ять областей чужої держави. Тепер постараються якось відновити це правове поле, дійти до кордонів, але це нереальний процес. Вони не можуть вирватися навіть з першої лінії оборони в районі Донецька", – підсумував Світан.

Висадка десанту РФ - що кажуть аналітики та військові

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що війська РФ формують десантно-штурмові бригади для десантування позицій армії України.

У свою чергу експерт Олександр Мусієнко пояснив, що Росія не зможе реалізувати масштабну атаку, як у лютому-березні 2022 року.

Водночас сили оборони півдня України оцінили здатність РФ реалізувати висадку десанту з моря. На їхню думку, десантні кораблі в акваторії Чорного моря лише провокацією Росії.

Також колишній спікер Генштабу ЗСУ полковник Влад Волошин заявив, що Росія може піти на некласичну десантну операцію, щоб захопити важливі для себе напрямки, не атакуючи ЗСУ в лоб.

Вас також можуть зацікавити новини: