Путін хоче провести референдуми в декількох областях України / фото REUTERS

Росія планує взяти під контроль п'яту частину української території. На думку Кремля, статися це може вже в середині вересня, 15-го числа, повідомляють західні ЗМІ.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, Кремль поспішає провести референдуми на окупованих його військами українських територіях, щоб дати Путіну підстави включити їх до складу Росії вже у вересні, пише Bloomberg з посиланням на свої джерела в Кремлі.

Забрати в України території Росія наївно планує після референдуму про приєднання до РФ. Політолог Роман Бортник каже, що окупанти просто створять картинку проведення референдуму, а його результати будуть намальовані такі, які потрібні замовнику. 

Провести псевдореферендуми росіяни хочуть у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях. Експерти не відкидають, що РФ спробує провести "референдум" на окупованій частині Харківської області.

За даними ЗМІ, анексією українських територій керує перший заступник глави адміністрації Кремля Сергій Кирієнко, який за час війни дуже наблизився до Путіна.

Але, незважаючи на те, що Росія створила окупаційну владу на захоплених регіонах України, ввела на цих територіях свій рублі, почала примусово роздавати паспорти, багато жителів тимчасово окупованих територій як і раніше вважають цю землю українською, а російські війська для українців, які зараз в окупації, - це загарбники і вороги.

Якщо Росія всіма правдами і неправдами доведе задумане до кінця, Кремль контролюватиме наземне сполучення з Кримом і ключові для українського експорту транспортні маршрути через Чорне море, а значить, постраждають не тільки українці - голодними залишаться споживачі українських товарів у всьому світі. Але весь цивілізований світ прекрасно розуміє: ЗСУ не допустять реалізації кривавого плану Кремля.

Нагадаємо, окупанти визначилися з датою проведення фейкових референдумів на тимчасово окупованій частині Запорізької та Херсонської областей - 11 вересня.

29 червня Херсонський гауляйтер Кирило Стремоусов заявив про старт підготовки до "референдуму про приєднання до Росії". 

В ЄС засудили оголошену підготовку до незаконного "референдуму" у частині Херсонської області з приєднання до РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: