Подоляк заявив, що європейські країни продовжують торгувати з Росією / фото УНІАН

Через два роки після вторгнення Росії в Україну західні союзники Києва все ще намагаються діяти в обох напрямках, навіть незважаючи на те, що Москва готується до тривалої війни на виснаження, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк, пише Politico.

"З одного боку, ви союзник і повинні допомогти Україні у війні. З іншого - намагаєтеся захистити свій ринок протекціоністським шляхом", - сказав він.

За його словами, європейські країни продовжують торгувати з Росією, навіть попри те, що бойові дії затягуються:

Відео дня

"Для мене це виглядає дивно. Ви одночасно фінансуєте оборону України, яка захищається від Росії. Ваші компанії фінансують російський федеральний бюджет, 42% якого йде безпосередньо на війну. Отже, ви перебуваєте і тут, і там одночасно".

Як додав Подоляк, Росія зацікавлена в тривалій війні і в тому, щоб країни Заходу "втомилися" і сказали: "Все, давайте шукати якесь компромісне рішення".

"Але компромісного рішення в цій війні немає", - сказав він.

Також Подоляк висловив розчарування з приводу неквапливості Заходу з поставками артилерійських снарядів.

За його словами, він усе ще "з оптимізмом" дивиться на позицію США, попри бурхливі політичні баталії, розраховуючи на те, що американські законодавці зрештою зрозуміють, що підтримка України має важливе значення.

"Інвестиції в Україну - це інвестиції в репутацію Америки, в її домінування, в її право встановлювати глобальні правила і стежити за тим, щоб вони не порушувалися", - сказав він.

Так само він не виключив можливості того, що Німеччина все ж таки передасть Україні ракети великої дальності Taurus.

Західні держави мають усвідомити, що ця війна стосується не тільки України, заявив Подоляк.

"Це війна про правила, за якими ви будете жити, ми будемо жити, Росія буде жити. Якщо Росія не програє, то правила будуть трохи іншими. Самодержавство, насильство - ось домінуючі форми зовнішньополітичних проявів", - констатував він.

Чому Путін має програти - заява Зеленського

Путін має програти, і це питання життя і смерті для демократичного світу, заявив президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх нещодавніх звернень:

"Ми повинні бути стійкими щодо різних викликів, ми повинні бути далекобійними, щоб здолати Путіна, а не перебувати в ситуації, коли сумніви щодо міцності Заходу допомагають цьому божевільному".

За його словами, коли Путін програє, демократичний світ "отримає хорошу перспективу на покоління вперед".

Вас також можуть зацікавити новини: