На фоні тисяч вбитих людей, зруйнованих міст, мільйонів біженців — усіх очевидних наслідків війни, яку принесла на нашу землю Росія — ми не маємо забувати про те, що українському довкіллю війна теж завдала величезної шкоди. А це прямо впливає і на якість і тривалість життя українців, і на економічні перспективи нашої країни. Екологічні наслідки війни нам теж доведеться долати після її завершення, а найгостріші проблеми доводиться вирішувати прямо зараз.

Ви відразу можете згадати замінування територій, підрив Каховської дамби чи загрозу, яку росіяни створюють для Запорізької АЕС. Але насправді екологічні наслідки війни набагато ширші. Збитки, пов’язані з руйнуванням Росією природного середовища України, оцінюють у мільярди доларів, а шкода для безпеки й здоров'я людей важко вимірюється грошима.

Відео дня

З початку війни росіяни своїми обстрілами створюють ризик витоку майже 6 мільярдів тонн накопичених відходів

Російські дії створюють загрозу витоку рідких відходів,  які утворюються на вугільних шахтах, хімічних підприємствах та інших галузях важкої промисловості. З початку війни росіяни своїми обстрілами створюють ризик витоку майже 6 мільярдів тонн накопичених відходів, в першу чергу — на Донбасі. Те саме стосується твердих відходів важкої промисловості, серед яких значну частку складають важкі метали.

Забруднення води й ґрунтів стосується не тільки Донбасу, а всієї України. Артилерійські та ракетні обстріли російськими окупантами сховищ нафти та палива, нафтопереробних заводів, промислових підприємств і електростанцій призводять до викидів токсичних речовин у повітря. Забруднені речовини потраплять у ґрунти й воду, підсилюючи екологічну шкоду. Українські ґрунти страждають від ракет, бомб, снарядів, від пожеж. Забруднена вода отруює ґрунти, а осад від забрудненого повітря вкриває українські поля на Сході та Півдні. Майже чверть території України вкрита в тому чи іншому ступені мінами.

Бойові дії в акваторії Чорного й Азовського морів теж завдають значної шкоди екології цих морів

Знищення Каховської ГЕС — найбільший "водний" злочин Росії —  взагалі одна з найбільших техногенних катастроф останнього десятиліття. Не в Україні, а у світі. Крім загибелі людей і затоплення десятків населених пунктів, десятки кілометрів української території були знищені, було знищено біорізноманіття цих територій. Це — акт екоциду. Але не тільки прісні водойми страждають. Бойові дії в акваторії Чорного й Азовського морів теж завдають значної шкоди екології цих морів, які й так постраждали від незваженої людської діяльності.

Війна створює безпосередню загрозу біорізноманіттю. Катастрофа, яка виникла внаслідок терористичного підриву Каховської ГЕС, — не єдина, яка створює загрозу для флори та фауни України. Десятки тисяч тварин, в тому числі рідкісних і тих, що перебувають на межі вимирання, загинули під час бойових дій у Київській, Чернігівській, Сумській областях. Ще більше, скоріше за все, загине внаслідок контакту з мінами та іншими боєприпасами, а також внаслідок забруднення води та ґрунтів.

Росія досі продовжує нести й радіаційну загрозу, яка зберігається на стабільно високому рівні. На початку вторгнення окупанти захопили Чорнобильську АЕС, зона відчуження понад місяць була в окупації. Тоді минулося без суттєвих наслідків, але тоді ж росіяни захопили й Запорізьку АЕС. Яка досі перебуває під контролем окупантів. Енергоатом неодноразово заявляв, що росіяни, свідомо чи ні, порушують умови експлуатації станції. Що створює загрозу для екологічної безпеки й України, і Європи, і самої Росії.

Пожежі на ТЕЦ ведуть до величезних викидів в атмосферу й у води забруднювальних речовин

Енергетичний терор Росії несе значні екологічні ризики й за межами атомної загрози. Система ТЕЦ екологічно вразлива. Бо пожежі на ТЕЦ ведуть до величезних викидів в атмосферу й у води забруднювальних речовин. Крім того, десятки тисяч генераторів на бензині та іншому викопному паливі, які вимушено працювали всю минулу зиму і будуть працювати й цього року, теж завдали великої екологічної шкоди. Особливо у великих містах.

Те, що я перелічив, — лише найбільш системні й помітні пункти шкоди, яку росіяни завдали українській природі і якості життя українців. Цей перелік можна продовжувати й продовжувати. Росія примудрилася до геноциду, злочинів проти людства, ведення агресивної війни та воєнних злочинів додати — вперше в історії — екоцид як один з ключових злочинів агресора.

Щоб подолати усі наслідки російської агресії для екології України і Європи, знадобиться послідовна політика як з боку української держави, так і з боку європейських інституцій. Бо самостійно Україна з цим завданням не впорається. Вже зараз ми маємо позитивний сигнал в цьому питанні — європейська політика зеленої трансформації, яка є частиною "Зеленої угоди" ЄС, передбачає витрати на рівні 1 трильйон євро. Ці гроші підуть на зміни в економіці й енергетиці для скорочення викидів і зниження рівня забруднення природи аж до 2050 року. Європейська комісія — вищий виконавчий орган ЄС — хоче долучити до цієї програми й Україну. Головне для нас зараз — відбитися від російського агресора. І тоді ми зможемо залікувати рани, нанесені цією війною.

Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ