Командир механізованої роти 206-го окремого батальйону ТРО Михайло Кулик розповів про ситуацію на фронті / скріншот з відео

Новомихайлівський і Мар’їнський напрямок зараз є одним з найскладніших, і воїни неймовірними зусиллями тримають цю ділянку фронту, розповів командир механізованої роти 206-го окремого батальйону ТРО Михайло Кулик, який раніше брав участь у боях на Харківщині, Херсонщині та в Бахмуті. Він зазначив, що їм зараз вкрай потрібні дрони, щоб уночі вони могли чітко бачити супротивника, планувати свої оборонні та наступальні дії, чітко розуміти, де знаходиться ворог.

"Наша бригада, наш батальйон і багато інших підрозділів героїзмом солдатів, сержантів, офіцерів нижчих ланок неймовірними зусиллями тримають цю ділянку, бо росіяни кинули сюди величезні сили. І якщо на Авдіївському напрямку величезні колони бронетехніки в лоб атакують і намагаються прорвати оборону, то тут противник діє меншими групами, але також постійно використовує бронегрупи, бронетехніку, танки, БПМ, БТРи, комбінує їх з ударами керованими авіаційними бомбами по наших позиціях, по тилах, по логістиці, таким чином намагаючись продавити оборону тут", - розповів він в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За словами Кулика, попри все ворог на цьому напрямку "громиться і зазнає величезних втрат".

"Майже щодня, чи що два дні відбуваються постійні наступальні дії противника. Зокрема, фактично за останній тиждень ворог втратив 5 одиниць бронетехніки лише у смузі нашого батальйону. Усе завдяки умілій роботі наших операторів дронів, завдяки роботі нашої піхоти, яка мінує передній край, саперів. Тому тут відбувається постійне міряння силами з противником. І попри те, що росіяни мають перевагу в кількості особового складу, в кількості засобів ураження, бронетехніки і  навіть дронів, нам вдається завдавати їм дошкульних втрат і втримувати власні рубежі", - сказав командир.

Михайло Кулик зазначив, що вмотивованість у бійців зараз залишається достатньо високою, але є питання щодо підкріплення особовим складом, новими людьми, які як повітря зараз потрібні в армії. Він додав, що є багато нових інструментів з пошуку людей, але вони ще "сирі і потребують вдосконалення".

"Хочу акцентувати на тому, що військовослужбовцям будь-якої частини в ході боїв такої інтенсивності потрібна ротація, потрібна заміна, потрібне підсилення людьми, бо витримати в такому режимі жоден людський організм не може. Насамперед це про нашу піхоту, яка зараз сидить на передньому краї та займає траншею, окопи, спостережні пости – це люди неймовірної сили духу і витримки, бо вони на собі вивозять постійні обстріли, удари такими страхітливими речами, як авіаційні бомби, як артилерія, як дрони, скиди мавіків і все інше, тому на них лягає основний тягар. І чим менше людей, і чим більше втрат несе будь-який підрозділ, тим більше навантаження на тих, хто залишається у строю", - пояснив командир механізованої роти.

Тому Михайло Кулик позитивно сприйняв рішення про зниження призовного віку до 25 років.

"Як будь-який офіцер, як будь-який солдат і сержант будь-якої частини позитивно сприймаю будь-яке рішення, яке направлене на те, щоб підкріпити Збройні сили новим особовим складом, який зможе замінити наших поранених, людей, які вибули зі строю через серйозні поранення. Тому ми підтримуємо будь-яку законодавчу ініціативу і будь-яку пропозицію, яка зможе привести у Збройні сили більше нормальних, хороших, достойних військовослужбовців. Бо воювати більше 2 років не витримає ніякий людський організм. Тому нам треба поповнення, треба нові люди, які зможуть перебрати досвід, які зможуть розподілити навантаження серед бійців, які давно воюють, зокрема, ветеранів АТО, які воюють з 2014 року", - пояснив він.

Також Кулик розповів про те, що росіяни на постійній основі використовують хімічну зброю.

"Росіяни це роблять для того, щоб вивести наших бійців з укриттів, і потім уже спробувати штурмувати їх, коли вони будуть затравлені газами і будуть не в стані вести оборону. На нашій ділянці це також траплялося  неодноразово. Для цього протидія проста: достатня кількість протигазів та фільтрів для них на кожній позицію, уміння користуватися ними, уміння за потреби маневрувати на наявних позиціях, відкидати ці гази. Була у нас також ситуація, коли довелося відійти і перечекати, коли газ розвіється", - розповів командир.

Закликаємо вас долучитися до збору на дрони для наших захисників на Мар’їнському напрямку.

Ось посилання на банку:

https://send.monobank.ua/jar/P6acWMxyd