Таміла Ташева розповіла, як в Криму реагують на "бавовну" / колаж УНІАН, фото УНІАН, Радіо Свобода

Більшість українських громадян в тимчасово окупованому Криму позитивно сприймає "бавовну" на військових об’єктах. Водночас російські громадяни переживають та сиплють прокльонами в бік окупаційної адміністрації півострова.

Як розповіла в ефірі телемарафону представниця президента України у АР Крим Таміла Ташева, в тимчасово окупованому Криму "бавовна" відбувається досить системно, починаючи з 2022 року. Сприймають її там по-різному. 

"Якщо говорити про наших українських громадян, то більша частина сприймає достатньо позитивно. А що стосується російських громадян, то зрозуміло, вони переживають. Не можна сказати, що активно виїжджають, але переживання у них є, що прослідковується у різних місцевих чатах. Особливо це видно після прильотів, коли йдуть такі прокльони в бік окупаційної адміністрації. Хоча, все достатньо швидко зачищається. Тобто з’явилося повідомлення – його навіть неможливо зафіксувати, якийсь скріншот встигнути зробити", – акцентувала Ташева.

Відео дня

Вона додала, що окупаційна адміністрація півострова намагається не дуже комунікувати питання інцидентів на військових об’єктах. Це зумовлено тим, що там не знают,  яким чином це виправдовувати.

"Той самий катер "Івановець", який пішов на дно, та інша достатня кількість Чорноморського Флоту РФ – то вони це навіть не коментували. Ми відслідковували, чи будуть вони якимось чином обговорювати цю ситуацію, але цього не було. Федеральна влада так звана комунікувала, але не робила цього фактично окупаційна адміністрація. Це означає, що їм нема чого пояснити місцевому населенню. Як раптом виявляється, що Україна може здійснювати такі дії, має такі технологічні розробки, в першу чергу морські дрони, які вражають військові об’єкти на території півострова", – підкреслила представниця  президента України у АР Крим.

Ташева зауважила, що зараз інформаційне поле в Криму знаходиться під ще більшим контролем російських окупантів, ніж це було раніше. Також посилені заходи контролю на вулицях в різних містах тимчасово окупованого півострова.

"Фактично людей зупиняють на вулиці, просять документи для перевірки, продивляються їхні гаджети, чи є там VPN. Якщо він встановлений або є програма Signal, то це означає, що людина може щось приховувати. Перевіряють в документах місце реєстрації. Таких перевірок в них зараз дуже багато. Вони розуміють, що українські Сили спеціальних операцій, українські  розвідувальні служби роблять ставку на місцеві кадри. І багато інформації отримують не лише з супутникових знімків, а в тому числі від людей, які живуть на території окупованого Криму", – додала вона. 

Ситуація в Криму та в районі півострова

1 лютого в результаті успішної спецоперації ГУР на рейді біля озера Донузлав поблизу тимчасово окупованого Криму українськими морськими дронами був знищений російський ракетний катер "Івановець". На судні російських окупантів на момент удару перебувало 40 моряків. 

У ВМС ЗСУ зазначали, що Росія вимушена ухвалювати нову тактику дій в Чорному морі після завданих Україною вогневих уражень по корабельно-катерному складу ЧФ РФ. Фактично дії росіян частково паралізовані за рахунок того, що наноситься вогневе ураження по пунктах базування в Криму, безпосередньо по об’єктах на півострові.

Крім того, командувач ВМС ЗСУ віце-адмірал Олексія Неїжпапа спрогнозував, що незаконно збудований російськими окупантами Кримський міст "не вистоїть до кінця 2024 року".

Вас також можуть зацікавити новини: