Українці незадоволені окупацією міст Росією / фото Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

У різних регіонах на тимчасово окупованих територіях України люди чинять опір російським загарбникам. 

Як розповів в ефірі проекту FreeДом політолог Петро Олещук, жодної підтримки на цих територіях немає. І з кожним днем боротьба цивільних проти російських військових стає дедалі серйознішою.

"На Луганщині зростає невдоволення окупаційною владою і військовими, які тільки й роблять, що мародерять і погрожують. Наприклад, у Сєвєродонецьку на центральні вулиці міста вчора "несподівано" підірвався автомобіль з окупантами", — розповів глава Луганської ОВВА Сергій Гайдай. 

В результаті підриву 14 липня шестеро окупантів були поранені, четверо з яких у важкому стані.

Ще на початку війни люди у південній частині України виходили на мирні мітинги з українськими прапорами проти російської окупації. Зокрема в Херсоні хочуть провести референдум. Але херсонці, які залишилися в місті, зривають плани окупантів. У місті почали з'являтися листівки із закликами зірвати референдум і не брати російські паспорти. А інформацію про будівлі, де може пройти референдум, просить передавати руху "Жовта стрічка" і маркувати літерою "Р".

"Ліквідація військових об'єктів РФ на окупованих територіях свідчить про те, що є кому там збирати й повідомляти відповідну інформацію", — говорить політолог.

У тимчасово окупованому Сімферополі, як і в Херсоні та Мелітополі, почав діяти опір окупантам "Жовта стрічка". Зокрема в окупованому Криму розклеюють листівки з фотографіями масового протесту кримчан 26 лютого 2014 року з написами "Крим - Україна не тільки з 1954 року, а назавжди".

Але якщо в Криму провести незаконний референдум і роздати російські паспорти в окупантів вийшло швидко, то в Херсонській області все виявилося не так просто. Дійшло до того, що за російське громадянство там загарбники пропонують гроші.

"Насправді ось саме у південних областях України, окупованих наразі, жодної серйозної підтримки вони не отримали", — зазначив Петро Олещук.

А це вкотре підтверджує, що Росію в Україні ніхто не чекав і рятувати не просив.

Нагадаємо, Херсон і частина області тривалий час перебувають під російською окупацією. Агресор періодично заявляє про намір провести там "референдум", а також проводить репресії проти мирного населення. Водночас жителі міста й області намагаються протистояти російським військовим, всіляко натякаючи, що їм там не раді.

Окупант визначилися з датою проведення фейкових референдумів на тимчасово окупованій частині Запорізької та Херсонської областей. Вкрасти українську територію росіяни планують 11 вересня.

Вас також можуть зацікавити новини: