Оперативно-тактичний комплекс "Іскандер" / Міноборони РФ

Вогневу міць російських військ підірве або відсутність боєприпасів з ракетами, або недостатня кількість артилерії.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов, відповідаючи на питання, дефіцит якого виду озброєння стане для РФ великою проблемою.

"Ось коли цей вид озброєння у них почне вмирати або знижувати свої бойові потенціали, ось тоді і буде захід російських Збройних сил, – заявив він. – До речі, саме з цієї причини російське командування і бігає по всіх країнах, де вони ще можуть (Північна Корея, Китай, Куба, Іран) з проханням: "Дайте нам боєприпаси, дайте ракети".

За словами експерта, саме ракетні війська і артилерія складають основу вогневої потужності противника:

"Ось це головний фактор. Все інше – елементи, які оповнюють її... Бог війни він як був, так і залишається: ракетні війська і артилерія".

Жданов упевнений, що стволів у Росії залишилося не так вже й багато:

"Адже Росія всі 20 років вела активну діяльність. Вони продавали боєприпаси і використовували їх на війнах. У них дві чеченських війни дуже сильно підкосили кількість боєприпасів... Потім була війна в Грузії, потім війна в Сирії...".

Що стосується ракет, то експерт відзначив використання Росією старих радянських запасів: ракет Х-101, Х-22, Х-555, Х-59.

"Калібри" сухопутного базування закінчилися повністю. Більше чотирьох місяців не застосовуються. "Калібри" морського базування – в дуже обмеженій кількості. Балістичних ракет "Іскандер", на жаль, ще багато, хоча їх застосовують досить рідко", – заявив військовий експерт.

Скільки ракет залишилося у Росії: що про це відомо

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що в арсеналі Росії залишилося менше 30% високоточних ракет від тієї кількості, яка була станом на день вторгнення в Україну.

Олег Жданов раніше заявляв, що сьогодні ніхто точно не знає, який запас ракет є у Російської Федерації: "Крім тих, 3,5 тисяч в бойовому складі, які за методом прикидки порахувала наша або західна розвідка".

За інформацією обізнаного джерела з силових органів влади України, для того, щоб відновити довоєнний запас високоточних ракет, Росії знадобиться п'ять років.