Противники можуть спробувати прорватися в бік Куп'янська, вважає експерт / колаж УНІАН

Військовий експерт Сергій Грабовський прокоментував інформацію, опубліковану Forbes, про те, що на Куп'янському напрямку зібрано багато сил РФ. Передбачається, що всі ці сили російські окупанти сконцентрували для прямого штурму міста Куп'янськ у Харківській області.

"З цими даними можна погодитися. Навіть можна сказати, що це - додаткові сили, засоби, тому що, загалом, з осені ми говорили: російські окупанти на цьому напрямку накопичили понад 100 тисяч особового складу. Тобто, додаткові 40 тисяч - цілком можливо, і Росія може собі це дозволити", - сказав експерт.

Говорячи про 500 танків і 600 БМП, Грабський зазначив: Росія може піти на штурм цими силами, і теоретично є певна ймовірність того, що супротивник дійде до Куп'янська, зазнавши при цьому величезних втрат.

"Тобто, прорватися вони (загарбники, - УНІАН) можуть, але ці втрати будуть дуже-дуже сильні. Загалом, це буде піррова перемога противника. Плюс Росія не може ефективно прикрити свої бойові порядки з повітря", - сказав Грабський.

Він пояснив, що танкові колони противника дуже потужні, але водночас - малорухливі, тому вони можуть стати об'єктами знищення вогневими засобами ЗСУ. За словами Грабського, для того, щоб колона противника втратила бойовий порядок, досить її своєчасно виявити і завдати удару танках на її початку, в кінці і пошкодити кілька танків в середині ладу. Якщо при цьому колона знаходиться на мінному полі, то при спробі обходу своїх же пошкоджених одиниць, почнуть підриватися інші бойові машини.

"Тому противник буде діяти масою, намагаючись проломити нашу оборону саме "м'ясом" і залізом. На це і робиться розрахунок. Тому будемо відверті - на нас чекає досить серйозне випробування на цьому напрямку, якщо противник все-таки зважиться на такий пролом", - підкреслив експерт.

У центрі уваги Куп'янськ - новини сьогодні варто прочитати

Як повідомляв УНІАН, за даними Forbes, російські загарбники зібрали на Куп'янському напрямку близько 500 танків, понад 600 бойових машин і близько 40 тисяч солдатів. За даними західного ЗМІ, до виборів у Російській Федерації Кремль поставив завдання повністю захопити Донецьку і Луганську області, а також частину Харківського регіону.

У Харківській ОВА заявили, що окупанти наступають на цьому напрямку з лютого 2022 року, а також намагаються знову окупувати території, які ЗСУ змогли звільнити. Також на Куп'янському напрямку супротивник щодня застосовує весь свій арсенал.

Вас також можуть зацікавити новини: