Аналітики вважають, що затяжна війна не вигідна ні Україні ні США \ t.me/V_Zelenskiy_official

Кремль зможе підтримувати тривалу війну в Україні в разі, якщо отримає можливість для відновлення сил.

Про це заявила аналітик Інституту вивчення війни (ISW) Наталя Бугайова. Вона зауважила, що західні країни потрапили під вплив Кремля, коли повірили, що він спроможний вести бойові дії протягом багатьох років, передає Голос Америки. Але, на її думку, все залежить від того, наскільки добре Україна буде оснащена зараз і в майбутньому.

Аналітик зауважила, що належне оснащення контрнаступів ЗСУ, при чому "не лише наступного", може допомогти уникнути "затягування" війни. У зв'язку з цим Бугайова зазначила, що США ризикуватимуть зіткнутися з ескалацією за ще гірших умов, якщо не допоможуть Україні звільнити свою землю.

Відео дня

"Захід і Україна не затягують і не поширюють цю війну. Це робить Росія", - зазначили в ISW. Але водночас, стверджують аналітики інституту, тривала війна не є і безпосередньою метою Кремля, а скоріше його пристосуванням для досягнення своїх максимальних цілей в Україні.

Про надання зброї як засобу запобігання тривалій війні говорять й інші аналітики. Так, дослідники Центру аналізу європейської політики при Королівському коледжі Лондона Сем Грін та Аліна Полякова зауважили, що "протягом останніх 12 місяців неоднозначність Заходу надихнула Путіна продовжити цю війну, дозволяючи йому повірити, що, можливо, настане час, коли потік підтримки припиниться".

Тому, на думку авторів, необхідна стратегічна ясність, щоб позбавити Путіна будь-якого варіанту, крім організованого відступу.

Водночас аналітики американського дослідницького центру RAND стверджують, що більш тривала війна може дозволити українським військовим повернути більше території, але наголошують, що "існують інші наслідки".

Зокрема, дослідники вважають, що "поки війна триватиме, російські війська залишатимуться зайняті Україною і не матимуть спроможності, щоб загрожувати іншим". Крім того, тривалість війни впливає і на ослаблення російської армії та економіки.

"Уникнення тривалої війни є вищим пріоритетом для США", - вважають у RAND. Оскільки тривала війна створює вагомі виклики для США, України та решти світу.

Війна в Україні: прогнози

На тлі майбутнього контрнаступу заговорили про можливе закінчення війни, але міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попередив, що ця битва не стане завершаючою. 

Крім того раніше держсекретар США Ентоні Блінкен припускав, що деякі свої території Україна звільнятиме не військовим шляхом, натякаючи на анексований Росією Крим. А 28 квітня глава канадського уряду Джастін Трюдо також заявив, що війна в Україні завершиться не військовим шляхом, а шляхом політичного рішення.

Вас також можуть зацікавити новини: