Зараз станцію контролюють окупанти / фото Енергоатома

Захоплення Запорізької атомної електростанції, розташованої в місті Енергодар, стався на ранньому етапі повномасштабного вторгнення РФ. Причини швидкого наступу окупантів на півдні України має з'ясувати слідство.

У самому Енергодарі станом на 24 лютого навіть не було сформовано територіальну оборону, повідомив у своєму Youtube-каналі військовий експерт Олег Жданов. Місто і станцію намагалися захистити пересічні місцеві жителі.

Для звільнення АЕС буде проведено спецоперацію, прогнозує експерт.

Відео дня

"Енергодар знаходиться в такому географічному положенні, що його дуже легко оточити. Відрізати від шляхів постачання і, фактично, я не думаю, що це угруповання там протримається дуже довго. Виставити ультиматум на здачу на певних умовах. Я думаю, що таким чином буде звільнятися Енергодар. Ми не дозволимо себе шантажувати в плані енергоринку", - зазначив Жданов.

За його словами, спецоперація в Енергодарі залежатиме від успіхів ЗСУ на напрямку Мелітополь - Бердянськ.

Доля Запорізької АЕС

Запорізьку АЕС з 4 березня контролюють російські загарбники. Також під окупантами місто-супутник АЕС - Енергодар. При захопленні станції окупанти відключили онлайн-моніторинг, щоб приховати свої дії від МАГАТЕ. У Європейському Союзі закликають Росію повернути Україні контроль над ЗАЕС.

Окупанти повідомили керівникам структурних підрозділів Запорізької АЕС, що мають намір з 1 вересня поставити атомну електростанцію під контроль "Росатому".

6 червня голова МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що його агентство готує експертну місію на Запорізьку атомну електростанцію, найбільшу в Європі. За його словами, про такий візит нібито просила Україна. У ДП" НАЕК "Енергоатом" звинуватили Гроссі у брехні й заявили, що не схвалюють цей візит.

26 червня 2022 року стало відомо, що окупанти готуються до боїв поблизу Запорізької АЕС.

29 червня 2022 року з'явилася інформація про те, що на Запорізькій АЕС окупанти готують серйозну провокацію.