Зранку 10 травня Росія розпочала нову хвилю наступу на Харківщині. За даними Міноборони, російські окупанти, під прикриттями бронетехніки, намагалися прорвати лінію оборони, проте до битви за Харків вони не готові. Та варто брати до уваги, що війна – це комплексна справа, наша війна гібридна й має безліч відтінків та площин.

Станом на зараз у ворога плюс-мінус 35 тисяч осіб (за даним ГУР, на кордоні з Харківщиною зосереджено 35 тисяч окупантів, однак їхню кількість Кремль хоче збільшити до 50-70 тисяч).

Якщо ж росіяни справді задумали операцію зі штурмом Харкова, то їм потрібно щонайменше 100 тисяч людей. Поясню, чому.

Відео дня

Маленьку Авдіївку, діаметр у 5-8 кілометрів, вони проходили десять років. Фінальна фаза тривала більше ніж чотири місяці. При цьому росіяни втратили 15 тисяч убитими. Множимо на три. І, приблизно, виходимо на цифру 50 тисяч особового складу. І це малесенька Авдіївка! Як їм такими силами пройти 40 кілометрів? Харків – це місто-мільйонник. Бахмут, нагадаю, бився десять місяців. То як росіянам такими силами брати Харків?..

Чи може відбутися удар за принципом "зайшов-вийшов"? Може. Що таке являє собою такий принцип? Вторглися на 2-3 кілометри, кілька днів повоювали, ми, своєю чергою, змушені вступати з ворогом у вогневе протиборство, а, отже, відволікати особовий склад, артилерійський боєкомплект, техніку…  Адже наші ресурси не є нескінченими. Тож ми будемо змушені їх перерозподіляти…

А чи можна чекати від божевільних такого сценарію? Цілком. Пригадаємо "серіал" у Чорнобаївці (систематичні результативні удари Сил оборони України по складах, техніці та живій силі РФ під час окупації легендарного села на Херсонщині, - УНІАН).

Двадцять разів вони на одному місці розташовували сили та засоби. Люди при здоровому глузді цього робити не будуть, а вони робили. Тобто, у росіян такий специфічний спосіб мислення, який розгадати не можна.

Або ще приклад: початок цієї фази війни, вони зайшли в Харків, їх звідти вибили. І це при тому, що в нас на той момент не було жодного ствола західної артилерії, не було жодної одиниці ППО. Але ми впоралися, попри те, що все відбувалося зненацька. Зараз же їм напасти зненацька не надто вдається. Плюс, все, що мало бути зафортифіковано, заміновано, вже зафортифіковано і заміновано.

Тож я не вважаю, що росіяни зараз готові до справжнього протиборства за Харків. Але вони свого добиваються.

Сіяти між нами паніку і зраду, напругу і страх їм вдається. Вже два тижні ми у височенній інформаційній тональності майже перед катастрофою: мовляв, завтра Харків упаде. Ось це росіянам, на жаль, вдалося.

Ще один момент: поки сил для справжньої операції у них немає, вони хочуть спровокувати чергову гуманітарну кризу, як це було на початку 2022 року. Мета – щоб з Харкова почалася масова евакуація місцевих мешканців. Бо там, де евакуація, там точно страх. Ось, чого вони наразі добиваються.

Петро Черник, військовий експерт