Всі, крім трьох із 27 країн-членів ЄС, а також Норвегія, що не є членом ЄС, забезпечили навчальні курси цього року / УНІАН

Цього року Франція має намір підготувати 7000 українських військових — деяких у Польщі, інших на французьких базах — у рамках місії Європейського Союзу з військової допомоги Україні.

Минулого тижня французька армія надала Associated Press доступ до тренувальної бази у сільській місцевості Франції, щоб спостерігати за останнім тренуванням українських піхотинців, які проходили навчання в кінці чотиритижневого курсу.

"Цього разу ніхто не загинув. Тому що постріли були холостими, а "ворожі" війська насправді були французькими солдатами, чиїм наміром було не вбивати українців, а натомість допомогти зробити з них кращих, смертоносніших воїнів", - пише видання.

Відео дня

Але невдовзі ігри, в які ці воїни грали в багнюці у Франції, стануть надто реальними, коли українці повернуться додому та будуть відправлені на передову проти російських військ, продовжує автор.

"Поки російське вторгнення переходить у другу зиму, а втрати — які вже оцінюються сотнями тисяч — продовжують зростати з обох сторін, програми бойової підготовки, надані союзниками України, допомагають їй вистояти та збільшують її шанси на остаточну перемогу. Продовжуючи готувати українські війська до бою, попри те, що війна Ізраїлю та ХАМАС привертає все більшу увагу світу, прихильники України також виконують свої обіцянки", - говориться у матеріалі.

Видання нагадує, що початковою метою місії ЄС було навчити 15 000 солдатів, але вона значно перевищила цю ціль і тепер має досягти 35 000 до кінця цього року. У Єврокомісії кажуть, що всі, крім трьох із 27 країн-членів ЄС, а також Норвегія, що не є членом ЄС, забезпечили навчальні курси.

Тим часом, за словами Пентагону, Сполучені Штати підготували близько 18 000 осіб, в основному в Німеччині, і ще 1000 проходячть вишкіл.

У Британії ж за останні 17 місяців навчання пройшли 30 000 українських військових. Програма, за словами урядовців Сполученого Королівства, є безпрецедентною з часів Другої світової війни.

Крім базової підготовки зі зброєю, надання першої медичної допомоги на полі бою та інших навичок, інструктори також передають спеціалізовані військові ноу-хау, починаючи від розмінування та ведення водних атак на борту невеликих човнів до ремонту обладнання, підготовки офіцерів і навіть допомоги українським військовим капеланам.

"Оскільки до їхнього повернення в Україну залишилися лічені дні, похмуре майбутнє, яке чекає на стажерів на французькій базі, було помітно в рішучих, неусміхнених поглядах чоловіків. Цивільні ще недавно, тепер вони носилися як солдати. Вони зверталися один до одного на прізвиська. Була щедра лайка, коли чоловіки перехоплювали подих після штурму окопів із фальшивими гранатами та холостими патронами", - розповідає автор матеріалу.

За словами одного з інструкторів, не варто заводити надто дружні стосунки зі стажерами, тому що деяких із них обов’язково вб’ють удома. Тож вони розривають стосунки після завершення навчання, а солдатам наказано не обмінюватися номерами телефонів чи іншими контактами.

"Треба спалювати мости, бо інакше ти задаєш собі забагато питань. Коли ви дізнаєтесь, що та чи інша людина мертва, ви неодмінно запитаєте себе, що ви зробили не так: "Чи достатньо ми працювали над тією чи іншою тактикою?" Чи мав я більше наполягати на цьому?", — сказав французький інструктор.

Вишкіл українських військових за кордоном

У жовтні українські екіпажі взяли участь у навчаннях флоту в Британії Joint Warrior-23-II. Під час цих маневрів вони відпрацьовували елементи з ведення протимінних дій та участі в протимінних операціях.

Наприкінці жовтня США розпочали навчання українських пілотів польотам на F-16. Вони почали працювати на авіатренажерах, але незабаром повинні пересісти на літаки.

7 листопада до Румунії для проведення таких же навчань прилетіли перші винищувачі F-16 для України. Зараз у Румінії готують навчальні центри для підготовки українських пілотів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Ігнат анонсував створення в Україні центрів підготовки до польотів на F-16

У Німеччині почалися навчання групи українськихвійськових на ЗРК Patriot (фото)

У ЄС виникли труднощі з виділенням нової допомоги на озброєння для України, - Боррель