Фукуяма вважає, що звільнення Херсонщини та Запоріжжя відкриє шлях до переговорів / фото ua.depositphotos.com

Американський філософ, політичний економіст і есеїст японського походження, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма вважає, що після початку контрнаступу ЗСУ та звільнення Херсонської та Запорізької областей Україна і Росія можуть почати справжні переговори.

Як заявив Фукуяма в інтерв'ю Radio Liberty, українці та їхня героїчна здатність захищатися вже заклали підґрунтя для масового ураження Росії.

"Зараз ми знаходимося на етапі паузи у війні; росссіяни втратили величезну кількість людей, намагаючись захопити маленьке містечко Бахмут на Донбасі. Але всі чекають українського наступу, і я думаю, що це буде вирішальним фактором того, як ця війна може закінчитися. Якщо українці зможуть звільнити ці дві області на півдні, Херсонську і Запорізьку, то, я думаю, можуть початися справжні переговори. І можливе припинення вогню, перемир'я, у якого є шанс протриматися якийсь час", - сказав Фукуяма.

Відео дня

У той же час, він зазначив, що якби мирні переговори проводилися зараз, це для України було б вкрай невигідно, оскільки призвело б до втрати великої частини території. 

Питання деокупації Криму

Також Фукуяма зазначив, що в разі можливих переговорів окупований Крим стане великою вразливістю для Росії.

"Тому що, якщо українці зможуть звільнити Херсонщину, вони, по суті, відрізають Крим [від інших окупованих Росією земель]. Є одна залізнична лінія, яка веде з Росії до Криму, і є прямий міст, і вони дійсно зможуть перерізати обидві ці артерії. І в цей момент їм не обов'язково вторгатися в Крим, вони можуть просто тримати в заручниках всі російські війська, які там знаходяться", - підкреслив Фукуяма.

При цьому він заявив, що якщо Росії доведеться поступитися Кримом, "важко зрозуміти, як Путін це переживе, враховуючи, скільки вони вклали в його повернення".

Фукуяма додав, що таке блокування півострова українськими Збройними силами створить на Росію величезний тиск, так що це могло б стати для ЗСУ значною стратегічною перевагою.

Водночас він зазначив, що для України залишається проблемою питання звільнення окупованих територій Донбасу, де російські окупанти з 2014 року насаджують свої порядки.

"Таким чином, у обох сторін будуть вразливі місця і буде що втрачати. А це означає, що в цей момент можуть відбутися більш реалістичні переговори", - підкреслив Фукуяма. При цьому він додав, що швидше за все, жодна зі сторін формально не погодиться на поступку Криму або Донбасу, тому, на його думку, всі домовленості будуть мати неформальний характер.

Контрнаступ ЗСУ та реакція окупантів

У Запорізькій області напередодні контрнаступу ЗСУ окупанти мають намір евакуювати до 70 тисяч осіб з 18 прифронтових населених пунктів. Також в області окупанти шикуються у величезні черги на АЗС за бензином.

Також, за даними ISW, в Росії навіть змінили пріоритети із захоплення Бахмута на підготовку до контрнаступу української армії.

Що стосується Криму, то раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що звільнення півострова може відбутися без бою, ЗСУ мають намір примусити оокупантів до"жесту доброї волі".

Вас також можуть зацікавити новини: