Експерт описав, як ЗСУ звільнятимуть Крим / фото REUTERS

Окупований Росією український півострів Крим може бути звільнений за сценарієм звільнення острова Зміїний, який буде адаптований для дещо більшої території.

"Сценарій повної ізоляції півострова Крим від зовнішнього світу і методичної, планомірної анігіляції окупантів", - зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

На його думку, основне завдання ЗСУ для старту активної фази даного сценарію - це вихід до адміністративного кордону півострова, після чого почнеться формування ударно-вогневого потенціалу для виконання завдань зі знищення всіх військових об'єктів та військової інфраструктури на півострові.

Відео дня

"Важливим моментом буде відновлення повного контролю над Азовським морем та нанесення несумісних з функціонуванням пошкоджень єдиної логістичної артерії, що з'єднує материкову Росію та півострів - Кримський міст, - зазначив Коваленко. - Контингент російських військ на півострові опиниться в ізоляції та щодня зазнаватиме втрат, відновлення яких не буде можливим. Тобто, щоденний мінус, який призведе через деякий час до повної втрати боєздатності підрозділів російських військ в Криму".

Експерт упевнений, що зведення ліній оборони, риття окопів і встановлення фортифікаційних споруд, чим зараз активно займаються росіяни в Криму, їм не допоможуть:

"Росіяни прямо зараз готуються в окупованому Криму до сценарію, який не буде реалізований ні за яких обставин... У цілому, той фетиш, який російська пропаганда влаштувала навколо Криму, виглядає вельми убого, з урахуванням того, як в реальності бачиться звільнення півострова. Пакуйте валізи, окопи не допоможуть. Навпаки, в них же вас і зариють".

ЗСУ звільнять Крим - що повідомлялося

Раніше військовий експерт Олег Жданов висловлював упевненість в тому, що штурмувати окопи росіян в Криму "потім і кров'ю" ЗСУ не доведеться, потрібно тільки вогневий вплив далекобійними засобами, і війська РФ самі здадуться за 3-4 тижні.

До цього секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що Україні потрібно змінювати стратегію звільнення Криму.