Дефіцитні комплектуючі почали виробляти не лише державні підприємства, але й приватні компанії / фото УНІАН

Українські підприємства оборонного комплексу навчилися обходитися без російських деталей для вітчизняної техніки, а випадки контрабанди з Росії, про які йдеться у гучному розслідуванні про розкрадання в оборонці, мали місце у 2015-2017 роках.

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив заступник генерального директора державного концерну "Укроборонпром" Сергій Омельченко, передає ТСН.

"Наразі дійсно "Укроборонпром" дуже серйозно просунувся вперед у питанні заміщення тих деталей, які раніше не вироблялися на території України. Зараз українські підприємства оборонного комплексу виробляють частину таких деталей. Ті деталі, які мали можливість замінити на західні зразки, також замінено", – запевнив він.

Відео дня

Омельченко стверджує, що дефіцитні комплектуючі почали виробляти не лише державні підприємства, але й приватні компанії. 

"Звичайно, державний концерн отримував пропозиції щодо постачання з різних джерел: волонтери, комерційні організації всередині України, зовні України. Звичайно, жодних прямих угод не відбувалося ані з компаніями, що розташовані на території Російської Федерації, ані з будь-якими їхніми посередниками чи представниками", – сказав представник "Укроборонпрому". 

Читайте такожЛуценко обіцяє вручення підозр "усім винним" у розкраданні в "оборонці" вже наступного тижня

Довідка УНІАН. 25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, накручувалися в рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом нинішнього президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.

Прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк повідомила, що САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі "Наші гроші" фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

27 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017, а НАБУ - з 2016 року.

За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, від оборудок в оборонній сфері, про які йдеться в розслідуванні проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом», становить 22 млн грн.

Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі «Кузня на Рибальському», отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.