Київський бронетанковий завод потрапив під приціл ДБР / фото УНІАН

Державне бюро розслідувань підозрює посадовців ДП «Київський бронетанковий завод» у привласненні коштів під час ремонту та закупівлі деталей до бронетранспортерів на суму 9,14 млн гривень.

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва.

Читайте такожРозкрадання в "оборонці": екс-керівникам Харківського бронетанкового заводу і детективу НАБУ повідомлено про підозру

Відео дня

За даними слідства, Міністерство оборони уклало з «КБТЗ» угоду на постачання армії бронетранспортерів БТР-3ДА. Для цього на початку липня 2018 року завод уклав договір підряду з «Торговим домом «Партсет». На його виконання під виглядом стендових випробувань було проведено ремонт і косметичне відновлення 35-ти колісних редукторів та 12 мостів до бронетранспортерів, які вже були у використанні.

Через чотири тижні «КБТЗ» підписав з «Торговим домом «Партсет» тепер уже договір поставки комплектуючих до БТР-3ДА на суму 9,14 млн гривень. Однак під виглядом нових фірма поставила старі запчастини та комплектуючі, які перед тим були відновлені на київському заводі. А саме – 35 колісних редукторів і 12 мостів до бронетранспортерів.

До того ж, наголошує слідство, комплектуючі, крім того, що були вживані, ще й не відповідали технічним вимогам і були поставлені за завищеними цінами.

Для переведення грошей у готівку «Торговий дім «Партсет» відобразив у податковій звітності придбання товарів у підприємств з ознаками «транзитності», а саме: ТОВ «ЛКО Груп», ТОВ «Кауса», ТОВ «Дебат», ТОВ «Скрол буд».

У суді слідчий клопотав про доступ до банківських рахунків  «ТД «Партсет» в АТ «Райффайзент Банк Аваль» у Києві, і суд це клопотання задовольнив.

У рамках справи ДБР також 6 червня провело обшуки на «КБТЗ», де знайшло частину комплектуючих, які були закуплені за контрактом із «ТД «Партсет». Нині на це обладнання накладено арешт.

«ТД «Партсет» зареєстровано в Києві у 2015 році як ТОВ «Оптімалбуд». Фірму було перейменовано за два місяці до угод із київським оборонним підприємством. Тоді ж її власником став Борис Рожановський, але через декілька тижнів фірму переписали на нинішнього її власника та директора Івана Николенка, прописаного у столичному гуртожитку.

З листопада 2015 року керівником «КБТЗ» є Вадим Шкавро, який раніше вже очолював завод у 2011-2013 роках. За 2018 рік він задекларував 1,03 млн гривень зарплатні, та 30 тис. доларів готівкою. Також Шкавро вказав у декларації, що позичив у Володимира Махна 150 тис. доларів.

У листопаді 2016 року Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження за підозрою «КБТЗ» у закупівлі для виготовлення корпусів бронетранспортерів БТР-3ДА сталі низької якості на суму 57,1 млн гривень. Але після жовтня 2017 року судовий реєстр не містить жодної згадки про дії НАБУ в цій справі.