Розхвалений безпілотник "Уран-9" виявився ні на що не здатним / Flickr/Dmitriy Fomin

Попри слабкість економіки й бюджетний дефіцит, Росії вдається зберігати собі місце на вістрі американської дискусії, коли йдеться про зовнішні військові загрози. І, звісно, це не випадково. Москва стала постачальником смертельної зброї для країн, яким США ніколи б не нічого не продали. Крім того, вона постійно вихваляється своїми передовими розробками у ЗМІ.

На відміну від інфраструктури вільної преси в США, російські видання майже повністю належать державі. Це означає, що телеканали й газети ніколи не критикують російську внутрішню чи зовнішню політику. Але важливо те, що такий же підхід Росія застосовує і до іноземної преси, пише Business Insider. Російські новинні телеканали по всьому світу використовуються для того, щоб сформувати враження від російської зброї.

Читайте такожStratfor: Ракети С-400 не такі грізні, як про них говорять

Відео дня

Історії, які показують державні ЗМІ, потім розповсюджуються серед видань з хорошою репутацією. Ці видання добре знають, що їхні аудиторії люблять дивитися відео про російських бойових роботів, які штурмують брудний полігон.

Однак, багато «передових» зразків зброї Росії, які потрапили у заголовки американських ЗМІ за минулий рік, виявилися хоч і грізною, але мильною бульбашкою. Видання перелічує три види російського неробочого озброєння, яким хвалилася Москва.

Перший з них – наземний бойовий безпілотник «Уран-9». Росія вихвалялася, що він нібито був застосований на війні у Сирії, де російські війська підтримують режим Башара Асада. Новини про «успіх» апарата розлетілися по всьому світу. «Уран-9» навіть брав участь у параді на 9 травня минулого року. Російські ЗМІ писали, що автономний бойовий апарат озброєний 30-міліметровою гарматою 2А72, а також кулеметом з калібром 7,62 міліметра, чотирма протитанковими ракетами й шістьма термобаричними ракетними пусковими установками.

Все це справляло неабияке враження аж до червня, коли російські чиновники на конференції з питань оборони нарешті визнали, що попри відео з війни у Сирії безпілотний танк Росії насправді навіть не працює. Невдовзі після того всі розмови про «Уран-9» і російські плани збудувати армію термінаторів зникли.

Другий в списку – російський активний камуфляж в стилі «Хижака». Компанія «Ростек» минулого року заявила, що її новий «керований за допомогою електрики матеріал» може миттєво змінювати свій колір в залежності від середовища навколо. І це, мовляв, забезпечить солдатам чи й навіть бронетехніці найбільш просунутий і ефективний камуфляж в історії. Звісно ж, ці заяви теж потрапили в новини по всьому світу. Представники «Ростек» і російські чиновники обіцяли, що скоро покажуть, на що здатна розробка.

Читайте такожBusiness Insider: Росії варто боятися війни з НАТО через 10 видів потужної зброї

Звісно, ніякої демонстрації так і не відбулося. На всіх опублікованих «Ростек» фото видно лише манекена в чомусь на зразок шолома мотоцикліста і хокейному захисті.

Третя неймовірна і ні на що не здатна зброя Росії – це ракети Володимира Путіна з ядерними двигунами, які стали національною ганьбою. Під час промови в березні російський президент заговорив про низку оборонних програм. Але з особливим захватом він розповідав про нові ракети 9М730 «Буревесник». Все вірно, ці ракети нібито повинні були літати на ядерних двигунах.

Сама концепція може й виправдана. Ядерна енергія дозволяє долати великі відстані за допомогою невеликої кількості палива. Сам Путін стверджував, що нова російська зброя взагалі не буде мати обмежень в радіусі дії. Знову ж таки, хоч ці вихваляння потрапили в заголовки ЗМІ, насправді російські ракети виявилися мильною бульбашкою. Росія проводила різні випробування «Буревесника» з листопада 2017 до лютого 2018 року. Але ядерний двигун не спрацьовував кожного разу.

Згідно з оцінками США, поки що «необмежена в дальності польоту» ракета подолала лише 35 кілометрів. Під час останнього запуску ракету згубили десь в Баренцевому морі. Коли про «Буревесник» востаннє згадували ЗМІ, йшлося про те, що моряки досі її шукають десь у водах.