Росія взала на озброєння "Уран-9", який ламається і не виконує команди / Flickr/Dmitriy Fomin

Новий танк-робот з цілою катастрофічною історією все ж був взятий на озброєння армією Росії. Озброєний протитанковими ракетами, кулеметом калібром 7,62 міліметри і 30-міліметровою автоматичною гарматою, безпілотний бойовий наземний комплекс «Уран-9» був розроблений для того, щоб надавати вогневу підтримку і проводити розвідку в радіусі до 4 кілометрів.

Але станом на кінець літа революційна російська зброя була навіть без натяку на бойову готовність, пише Business Insider.

Читайте такожNational Interest: Росія хоче, щоб її танки стріляли сумнівними снарядами з ураном

Відео дня

В червні 2018 року в мережу потрапив внутрішній звіт, в якому головний інженер Третього центрального дослідного інституту Міністерства оборони РФ вказав, що елітна безпілотна система провалилася під час бойових випробувань у Сирії. Реальний операційний радіус становив лише 300-500 метрів, що в рази менше, ніж обіцяли російські інженери. Більше того, оператори постійно втрачали контроль над бронемашиною: 17 разів на більш ніж хвилину і двічі на 11 годин. Проблеми з контролем, швидше за все, ще гірші, якби «Уран-9» відправили на завдання в міських умовах, оскільки будівлі створювали б перешкоди для сигналу. Тож машина втратила своє першочергове значення.

Головна гармата бойового робота стріляла із затримкою або й взагалі ігнорувала запити операторів. Внутрішня система наведення працювала нестабільно, а машинні компоненти постійно ламалися. Старший дослідний офіцер Андрій Анісімов вказав у світі, що «сучасні російські безпілотні наземні машини не здатні виконувати поставлені завдання і класичних типах бойових операцій». При цьому, він додав, що знадобиться ще 10-15 років роботи, перш ніж технологія буде готова. Після провалу в Сирії «Уран-9» не пройшов навіть внутрішні випробування в самій Росії.

Читайте такожNational Interest: ВМС США збудують флот бойових кораблів-роботів

Але попри всю цю гірку історію, російські ЗМІ повідомили, що армія взяла на озброєння горе-робота. Це означає, що або Москва якимсь фантастичним чином змогла вирішити всі проблеми, або робот буде служити лише як тестова платформа для майбутніх розробок.

США теж розробляли безпілотні бойові системи впродовж більш ніж десятиліття. Американські сухопутні війська навіть збудували прототип роботизованого танка під назвою Black Knight ще в 2007 році.