У найближчому пакеті допомоги від США відсутні ракети ATACMS. Як заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, Джо Байден не зняв цей запит України з порядку денного в майбутньому. Однак зараз Штати вирішили не передавати ATACMS Україні.

ATACMS для нас – наступна після F-16 "вершина" номенклатури потрібного нам озброєння, яку маємо здолати.

Як працює система прийняття рішень в США? У них є люди, які розробляють рішення, люди, які приймають рішення та люди, які виконують рішення. Ті, хто рішення розробляють, своє слово сказали. Держдепартамент сказав вичерпно – давати ATACMS. Пентагон сказав вичерпно – так, давати. Але рішення приймає одноосібно Байден. Я не можу йому в голову залізти та зрозуміти, чим він керується. Велика помилка дивитись на людину і очікувати, що вона діятиме як раціональний робот. Людина, зазвичай, керується емоціями. І я не знаю, де у Джо Байдена цей злам – давати чи не давати Україні ATACMS.

Відео дня

Проте ATACMS для нас – наступна після F-16 "вершина" номенклатури потрібного нам озброєння, яку маємо здолати. Адже пілоти F-16 вже готуються. І я маю дуже стриманий оптимізм щодо того, що ці літаки можуть з’явитися у нас наприкінці цього року (але вони ще не будуть працювати в режимі бомбардувальників). Перший і головний режим для них буде – боротьба з крилатими ракетами. Тобто ми покращимо рівень захисту неба.

Повертаючись до ATACMS, варто зазначити, що це важлива балістична ракета, яка рухається дуже швидко, набагато швидше Storm Shadow, які ми вже застосовуємо. І якщо Storm Shadow можна збити, то ATACMS збити майже неможливо.

Щоб освоїти ATACMS, людям, які застосовують HIMARS, потрібно кілька тижнів.

Для того, щоб використовувати ці ракети, у нас все є. Ми друга країна у світі, яка працює з HIMARS (високомобільною реактивною системою залпового вогню), як оператор. І ми другі у світі з точки зору підготовки особового складу застосовувати ATACMS. Потрібно лише невеличке донавчання. Думаю, що для того, щоб освоїти ATACMS, людям, які застосовують HIMARS, потрібно кілька тижнів.

В американців на складах близько чотирьох тисяч цих ракет. Передача Україні ATACMS змінила б хід війни дуже швидко і якісно. Беремо південний плацдарм, беремо Токмак з залізничним вузлом. Кілька десятків ракет ATACMS – і залізничного вузла не буде, ремонту він не підлягатиме. Те ж стосується Мелітополя – кілька десятків таких ракет, і возити ворогу немає чим, без забезпечення росіяни не можуть воювати.

Але йдеться й про кількість ATACMS. Десять ракет нічого не вирішують. Навіть сто ракет нічого не вирішують. А п’ятсот – тисяча ракет – вже вирішують. І ці ракети у США в такій кількості є.

Петро Черник, військовий експерт