Британія пообіцяла поставити Україні тисячі безпілотників / Колаж туНІАН, фото Міноборони Норвегії, ua.depositphotos.com

Обіцянка Великої Британії виділити 200 мільйонів фунтів стерлінгів на закупівлю тисяч БПЛА для України поки що є лише планом. Про це пише Breaking Defense з посиланням на джерела серед британських військових.

Зазначається, що наразі немає твердих контрактів з виробниками дронів, а також чітких планів щодо типів дронів та їх виробників.

"На даний момент це дуже рання стадія, по суті, це виділення фінансування, а не щось, що було детально прописано. По суті, це схоже на оголошення про намір витратити ці кошти на дрони… поки що не дійшло до того, щоб було укладено контракти або щось таке", - зазначають ЗМІ.

Відео дня

Також зазначається, що скоріш за все будуть законтрактовані невеликі за розміром дрони. Як приклад наводиться нано-дрони Black Hornet, які вже закуповувались Великою Британією та Норвегією для ЗСУ.

Серед інших потенційних зразків - Indago 4, розвідувальний дрон копетрного типу, або літакового типу Stalker VXE30. Ці БПЛА були нещодавно закуплені для британської армії у Lockheed Martin.

Водночас аналітики Defense Express зазначають, що Лондон навряд обмежений саме цими виробами.

"Більше того, цілком можливо, що безпосередній вибір БПЛА буде зроблений не самою Великою Британією, а у співпраці з Україною, як мінімум, з точки зору формування відповідної потреби. Бо окрім звісно важливих розвідувальних дронів у британських компаній є доволі цікаві проєкти ударних дронів", - пише видання.

Так, вони наводять як приклад дрон Jackal від компанії Flyby Technology. Він є носієм ракет Martlet, які можуть уражати й легку бронетехніку через вагу бойової частини у 3 кг (сама ракета важить 15 кг). При цьому ці ракети вже постачаються Великою Британією, зазначають аналітики.

Безпілотники від Британії - що відомо

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак напередодні останнього візиту в Україну у січні оголосив, що  Велика Британія надасть Україні військову допомогу у розмірі 2,5 мільярда фунтів стерлінгів у 2024/25 роках, що на 200 мільйонів фунтів стерлінгів більше, ніж у попередні два роки.

Щонайменше 200 мільйонів фунтів стерлінгів витратять на масштабну програму швидкої закупівлі та виробництва тисяч військових безпілотників для України, включаючи розвідувальні, ударні та морські БПЛА дальнього радіусу дії.

Вас також можуть зацікавити новини: