FPV-дрони не можуть бути використані у погану погоду, вразливі до перешкод і не можуть літати в темряві / скріншот

Інформація про саморобну зброю вартістю 400 доларів, яка перемагає багатомільйонного броньованого монстра, приваблива, а відео з FPV-дронами, які знищують російські танки, виглядають вражаючими. Та чи справді вони настільки ефективні, чи просто є "воїнами TikTok", які добре виглядають у соціальних мережах? Про це у своєму матеріалі для Forbes пише військовий експерт, письменник Девід Хемблінг.

За його словами, люди почасти переоцінюють значення того, що можуть легко побачити. А FPV-удари завжди записуються на відео, а не лише "вид від першої особи з самого дрона".

"Оператори FPV завжди працюють у команді з безпілотником-коригувальником, щоб знаходити цілі та записувати успіх кожного удару. Оскільки FPV-відео обривається безпосередньо перед ударом дрона, оператор не може сказати, чи він знищив ціль, чи пошкодив її, чи їхній дрон був поганим. Таким чином, кожен удар фіксується дроном-координатором для команди, щоб знати, чи потрібні наступні атаки", - зазначає автор.

Відео дня

Він стверджує, що уявний успіх FPV нагадує деяким військовим аналітикам перше широкомасштабне використання портативної керованої протитанкової зброї, коли Єгипет розгорнув AT-3 Saggers проти ізраїльської бронетехніки під час війни Судного дня 1973 року.

"У той час деякі коментатори поспішили зробити висновок, що танк знищено. Але нова тактика – димові завіси, маневрування, придушувальний вогонь – зменшила ракетну загрозу до значної, але керованої проблеми. Зрештою, Saggers не був основним фактором, він відповідав за менше ніж 25% знищених танків", - підкреслює Хемблінг.

Він додає, що FPV-дрони не можуть бути використані у погану погоду, вони вразливі до перешкод і не можуть літати в темряві, коли точаться багато бойових дій – хоча це може змінитися, коли з’являться нові FPV з тепловізором.

"Хоча ми бачимо багато FPV-хітів в інтернеті, але ми не бачимо всіх промахів. ... Різні джерела надають різні відомості про показники влучень і вбивств для FPV, коливаючись від 50% або більше для елітних підрозділів до 10% для звичайних операторів. Це робить FPV не такою суперзброєю. Інша протитанкова зброя менш імовірно досягне успіху, оскільки за її роботою не завжди спостерігає дружній дрон. А їх дуже багато", - резюмує експерт.

FPV-дрони на війні в Україні - останні новини

ЗСУ запускають зграї FPV-дронів на чолі з "королевою" для нападу на російські позиції. Про цю тактику один із російських окупантів розповів в інтерв'ю російським пропагандистам. За його словами, "королева" виводить зграю з десятка дронів для нападу.

Також УНІАН повідомляв, як українські захисники ювелірно "підстрелили" п’ять FPV-дронів РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: