Литва закупить для України безпілотники / фото facebook.com/UALandForces

Литва за час повномасштабної війни надала Україні допомоги на понад мільярд євро і наразі планує закупити FPV-безпілотники для українських військових. Про це повідомила прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

"На сьогодні Литва надала Україні понад 1 мільярд євро допомоги, половина з цих коштів – це військова допомога, і я говорю це не для того, аби похизуватися. Важливим є те, щоб ми не випустили це з поля зору, і тому ми маємо допомогти українським військовим на фронті", - сказала Шимоніте. 

За її словами, Литва виділила 35 млн євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів. 

Відео дня

"Ми також домовилися із міністром оборони про те, що Литва незабаром закупить за 2 млн євро біля 3 тисяч литовських FPV-безпілотників, які мають прибути на фронт, сподіваюся, цього року", - сказала прем’єр-міністр.

Крім цього, вона повідомила, що Литва планує профінансувати програму реабілітації для поранених українських військових, які виконали свою місію і хочуть повернутися до нормального життя. 

"Ми виділимо близько 15 млн євро на цю програму та запрошуємо інших міжнародних донорів приєднатися", - сказала Шимоніте. 

Також вона зазначила, що Україна досягла неймовірного прогресу на шляху до вступу в ЄС і запевнила, що Литва готова посилити свою підтримку в майбутніх переговорах про членство України в ЄС.

"Литва була, є і буде разом з Україною до і після перемоги. Ми повинні зробити все необхідне для перемоги України якнайшвидше і разом з Україною, як повноправним членом, будувати процвітаючий Євросоюз і ще сильніше НАТО, щоб забезпечити мир в Європі і безпеку для всього демократичного світу", - резюмувала прем’єр Литви.

Підтримка України – останні новини

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас 3 квітня повідомив, що з початку повномасштабної війни Естонія виділила Україні військову допомогу на суму більш ніж 520 млн євро, що складає приблизно 1,4% від естонського ВВП. 

4 квітня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та прем’єр-міністр Латвії Евіка Сіліня обговорили запуск спільного виробництва 155-мм снарядів та безпілотників для Збройних сил України

Вас також можуть зацікавити новини: