Саме F-35B має стати основним винищувачем для Корпусу морської піхоти США / фото wikimedia.org

Літак F-35 має кілька версій, кожна з яких має свої особливості. Аналітики вважають, що саме F-35B може виявитися найкращим винищувачем.

Експерти Defence Express зазначили, що для повітряних сил США, а також для експорту використовується версія F-35A, але окрім неї є F-35B - літак STOVL, який може сідати вертикально і злітати з пробігом у 200 метрів або 140 метрів для кораблів із трампліном.

Саме F-35B має стати основним винищувачем для Корпусу морської піхоти, а також головною частиною авіації на десантних кораблях, але F-35B - це не тільки палубний літак. Тут ідеться про можливість його експлуатації в екстремальних умовах - з коротких автотрас, з мінімумом обслуговування і в постійному маневрі, що дає змогу їх використовувати на маленьких тихоокеанських островах.

Відео дня

Такі операції вимагають також можливості швидкого розгортання в умовах вкрай обмеженої інфраструктури, для чого американські морпіхи використовують конвертоплани V-22 Osprey, на яких перевозять усе необхідне обладнання, боєприпаси та паливо.

Наразі Велика Британія для авіаносців класу Queen Elizabeth вибрала F-35B, Італія - для легкого авіаносця Cavour, а Японія - для Izumo, але тільки Сінгапур вибрав F-35B не для морської піхоти і не для авіації. Країна, крім восьми F-35A, закупила ще 12 винищувачів F-35B, хоча влада не має планів на флот. Головна мета - забезпечити можливість експлуатації авіації в умовах удару по авіабазах.

Усе пояснюється великою вартістю льотної години та самого F-35B, адже окрім специфічної системи з поворотом сопла двигуна, цей літак має підйомний вентилятор одразу за кабіною пілота, що сполучений із двигуном системою передач.

Програма F-35 - плани США

Існує три версії винищувача F-35 - варіант для Повітряних сил США (F-35A), літак для Корпусу морської піхоти США і ВМС Великої Британії (F-35B) і модифікація для ВМС США (F-35C).

Головна особливість літака - низька радіолокаційна помітність. Стандартне бойове завантаження в стелс-режимі - дві керовані бомби і дві ракети класу "повітря-повітря" AIM-120C AMRAAM. Крім того, F-35 офіційно сертифікували для перевезення ядерних бомб B61-12. Серед недоліків F-35 експерти називають високу ціну.

13 березня стало відомо, що Пентагон схвалив серійне виробництво винищувачів F-35, надавши програмі статус Milestone C.

Вас також можуть зацікавити новини: