США вітали б поставку Німеччиною Leopard 2, але це має бути зроблено з ініціативи Німеччини / фото ua.depositphotos.com

Нещодавно Сполучені Штати Америки дали зрозуміти уряду Німеччини, що схвалять поставку німецьких основних бойових танків Leopard 2 в Україну. Про це заявили два джерела, що мають доступ до конфіденційної інформації з двох країн, пише FAZ.

Як зазначає видання, радник президента США з безпеки Джейк Салліван вже нібито повідомив про це радника канцлера із зовнішньої політики Йенса Плетнера в жовтні.

Джерело FAZ стверджує, що Салліван сказав Плетнеру телефоном, що Америка буде рада, якщо Німеччина поставить Leopard 2, але вона повинна зробити це за власною ініціативою. Уточнюється, що Америка не просить Німеччину робити такі поставки. Друге джерело FAZ говорить, що Салліван дав сигнал Плетнеру в жовтні, що було б "добре", якби Німеччина поставила "Леопарди".

Відео дня

Федеральний уряд не спростував інформацію про "сигнали" Саллівана Плетнеру. Представник німецького уряду сказав, що він перебуває "в постійному контакті з союзниками, особливо зі США, щодо спільних зусиль з підтримки України". А канцлер Німеччини Олаф Шольц неодноразово наголошував, що його країна діє в унісон з найближчими союзниками. Поки США також не поставили в Україну бойові танки західного зразка.

Однак експерти кажуть, що є вагомі аргументи на користь того, щоб спочатку поставити в Україну німецькі танки. Тому що Leopard 2 - стандартний танк польського війська. Так Україна могла б обслуговувати танки цього типу прямо через український кордон у Польщі. А ось з американськими танками це неможливо. 

Військова допомога Німеччині Україні

Про те, як Німеччина неохоче передає озброєння Україні на тлі повномасштабної війни, ходять меми. 

Нещодавно Німеччина передала першу систему протиповітряної оборони IRIS-T. 19 вересня Україна отримала від Німеччини РСЗВ Mars II і бронетранспортери Dingo.

А ось з бойовими танками існує заминка. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що його країна не відправляє Україні Leopard II, щоб не допустити "розширення масштабів війни".

Вас також можуть зацікавити новини: