У Росії показали цех зі збирання "Шахедів"/ фото t.me/zloyodessit

В російських військових Telegram-каналах опубліковано відео, яке, як стверджується, демонструє масове виробництво в Росії безпілотних літальних апаратів Shahed іранської розробки. Але хоча саме відео може бути справжнім, це не обов’язково означає, що зростання атак безпілотників неминуче, пише Forbes.

У серпні минулого року джерела в розвідці ідентифікували гігантську фабрику з виробництва Shahed в Алабузькій спеціальній економічній зоні в Татарстані.

"Нове відео, ймовірно, показує це місце і має підпис "Оранжерея Шойгу", посилаючись на російського міністра оборони Сергія Шойгу та "вирощування герані". На ньому показано ряди корпусів Shahed, як стандартну білу версію, так і нову більш приховану чорну версію. Видно приблизно 100 корпусів Shahed, а на кадрі робітники, здається, монтують двигуни та інші компоненти", - пише видання.

Відео дня

Водночас зазначається, що корпуси Shahed є найлегшою частиною для масового виробництва. Пошук інших деталей, включаючи двигун та електроніку, є складнішим, оскільки "Шахеди", як і багато іншої зброї, яку використовує Росія, значною мірою залежать від імпортної електроніки. У російському варіанті "Шахеда" використовується модуль стійкої до перешкод супутникової навігації "Комета" вона виготовляється в Росії, але невідомо, скільки Росія може виробити насправді, пише видання.

Тож, підкреслює Forbes, хоча фабрика в Алабузі може виробляти сотні корпусів безпілотників із вуглецевого волокна, це не означає, що вони можуть виготовляти готові безпілотники.

"Виставлені дрони виглядають вражаюче, але вони можуть мати щось спільне з Потьомкінськими селами, які збудував у 18 столітті російський дворянин, щоб справити враження на царицю Катерину Велику. Вони мали на меті продемонструвати процвітання його маєтків, але лише на відстані; зблизька було видно, що це фасади. Безумовно, Росія має амбіції виробляти велику кількість шахедів, але поки що неясно, чи цей проект реальний, чи це чергова афера, справжньою метою якої є вилучення рублів із глибоких кишень відомого корумпованого Міністерства оборони".

Якщо відео показує справжнє великомасштабне виробництво, підсумовує видання, то відбудеться сплеск атак Shahed протягом кількох тижнів. Якщо, звісно, таке велике та помітне виробниче підприємство "Шахед" не стане мішенню власного українського арсеналу ударних безпілотників дальнього радіусу дії.

Росіяни похизувались виробництвом "Шахедів"

Раніше росіяни виклали фото та відео збірки дронів-камікадзе "Герань-2", більше відомих як "Шахеди". Як зазначав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, на відео присутня не вся готова продукція, а лише один із етапів збірки БПЛА. Що цікаво, в одному ряді знаходяться дрони різного ступеня готовності. 

На думку оглядача, робочий простір дозволяє одночасно вести складання до півсотні БПЛА. При цьому фото і відео не відповідають на головне питання, а саме – скільки дронів росіяни можуть зібрати за місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: