Росіяни розконсервували радянські гармати 1950-х років / фото Вікіпедія

Російські окупанти у боях проти ЗСУ почали використовувати рідкісні радянські гармати М-46 калібру 130 міліметрів. Водночас, як пише видання Defence Express, поки невідомо, яку ймовірну кількість М-46 розконсервував ворог.

Як зазначає видання, ці гармати виготовлялись з 1946 по 1950 роки, мають нестандартний як для сухопутних військ армії РФ калібр 130 міліметрів, на зберіганні росіяни мали лише 350 гармат цього типу.

Водночас аналітики вказують на проблему з постачанням снарядів до цієї гармати через нестандартний калібр. Відзначається, що росіяни під ці гармати могли знайти снаряди у власних запасах, водночас не виключається і варіант, що вони могли попросити снаряди до М-46 у Північної Кореї.

Відео дня

"Як стверджує The Military Balance 2023, КНДР в своєму розпорядженні має і ті самі буксирувані М-46, і одразу три типи САУ калібру 130-мм - M-1975, M-1981 та M-1991. Однак, звісно, снаряди до М-46 росіяни могли імпортувати також", - пишуть аналітики DE.

Заявлена дальність стрільби М-46 становить до 27 км звичайним уламково-фугасним снарядом та 37 км при використанні активно-реактивних снарядів.

Тож, як йдеться у матеріалі Defence Express, росіяни вирішили розконсервувати свої М-46 одразу з двох мотивів – високий рівень втрат від контрбатарейного вогню ЗСУ, та заявлений показник дальності стрільби цих гармат.

Раніше Росія розконсервувала древній літак

Аналітики Defence Express на початку листопада повідомили, що росіяни розконсервували і відновили польоти рідкісного висотного літака М-55"Геофізика". Перший політ М-55 "Геофізика" відбувся в 1988 році, а в 2017 році з'явилася інформація, що його нібито відправили на консервацію через"відсутність замовлень на наукові дослідження".

Як зазначали експерти, доступних Москві супутників занадто мало, тому в Міноборони РФ дістали радянські літаки для розвідки, зокрема йдеться про радянський літак М-55 "Геофізика". Відзначається, що особливість цих літаків в тому, що вони літають на висоті до 21 кілометра, а засобів для їх ураження немає.

Вас також можуть зацікавити новини: