Петро Черник пояснив, скільки далекобійної зброї потрібно, аби паралізувати логістику ворога / колаж УНІАН, скріншоти з відео

Україні потрібно знищити залізничні шляхи, якими росіяни постачають 90% всього, що довозиться в зону окупації. Військовий експерт, полковник ЗСУ Петро Черник розповів, яка кількість далекобійної зброї може допомогти в реалізації цього завдання.

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що на лівобережжі Херсонщини зараз склалася ситуація "своєрідної точки завмерлого протистояння", коли противник "нас не може скинути в Дніпро", але й українські підрозділи не мають змоги просуватися дальше ніж на кількасот метрів.

"Плацдарм формується, як він буде успішно завершений і як ми глибоко просунемося углиб їхніх бойових порядків, покаже час. Нам це потрібно, тому що нарешті Херсон мав би видихнути від артилерійських ударів. Адже проти класичного артилерійського залпу не існує зброї, яка збиває снаряди. Якщо посунути противника хоча би на 20 км, то тоді вже дійсно можуть запрацювати HIMARS, штатний боєприпас M31А1 і M31A2 на дальність до 84 км з бойовою частиною 90 кг. А вже з таких відстаней можна діставати до Перекопського перешийку і нищити логістику ворога, що забезпечує південний плацдарм", – акцентував Черник.

Відео дня

Військовий експерт вважає, якщо США дійсно передадуть потужніші балістичні ракети великої дальності ATACMS, то в залежності від кількості, першочерговим завданням для цієї зброї має стати залізниця на тимчасово окупованих територіях.

"Є дві модифікації М48 і М57 – це ідеальна зброя для того, щоб нищити залізницю. Саме ешелони треба винищувати, електротяги, тому що 90% всього довозиться в зону окупації саме залізницею. Це ідеальні цілі для цієї зброї, проте є нюанс. Якщо дадуть 10-20, буде дуже добре, але щоб по-справжньому це було відчутно, то треба хоча би 500-600", – підкреслив він.

Черник нагадав, що під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, США за 37 днів відстріляли більше ніж 600 одиниць ATACMS. При тому, що "армія Іраку того часу неспівмірна навіть із теперішньою вже добре потріпаною армією РФ".

"У запасах вони (США – УНІАН) декларують, що на складах є від 2 тис. до 4 тис. одиниць, і це колосальна кількість. Потрібно тільки щоб їх трошки підмодернізували, привели паливо і мікроелектроніку до порядку, тобто всю ракету технічно перебрали. А головне, потрібна політична воля", – зазначив Черник.

Шодо ймовірної передачі німецьких Taurus, то Україна навряд чи може розраховувати на велику кількість цих ракет, вважає військовий експерт.

"Не буде Taurus багато. Німці декларують, що їх вони мають на озброєнні 125, а виготовлено в межах 600 одиниць. Це не та зброя, яка переламає хід війни. Так, це унікальна і фантастична ракета, найточніша з того всього, що працює у межах до 500 км. Якщо Storm Shadow і SCALP у тому самому Кримському мосту зміг би зробити тільки дірку, то Taurus має таку бойову і якісну частину, що може рознести там цілу секцію. Але, знову ж таки, важлива кількість", – акцентував Черник.

Далекобійна зброя для України: останні новини

У західних ЗМІ з’явилась інформація про те, що Німеччина, ймовірно, має намір передати Україні ракети Taurus. Як написало видання BILD, правляча коаліція підготувала секретну пропозицію щодо постачання Україні боєприпасів, транспортних засобів та систем озброєння. Очікується голосування по цьому пакету допомоги в Бундестазі.

Крім того, за інформацією NBC News адміністрація президента США Джо Байдена працює над тим, щоб надати Україні потужніші балістичні ракети більшої дальності ATACMS. Разом з тим зазначається, що США мають обмежений запас ATACMS і тому навряд чи відправлять ракети без грошей для поповнення власних  запасів.

Вас також можуть зацікавити новини: