Зовні український дрон "Лютий" (праворуч) схожий на турецький "Байрактар" (ліворуч) / колаж УНІАН, фото BaykarTech, кадр із відео

Український дрон "Лютий", який у ніч на 20 березня атакував російський військовий аеродром "Енгельс" у Саратовській області, зовні схожий на турецький Bayraktar і має досить вражаючі характеристики.

Як розповів у коментарі "Фокусу" фахівець з військової аеророзвідки і засновник проекту A.Drones Юрій Касьянов, за маси бойової частини в 75 кілограмів максимальна дальність польоту у "Лютого" становить до 1 000 кілометрів. Як і турецький Bayraktar TB2, український безпілотник сконструйований за "класичною двобалковою схемою". Це досить великий апарат із досить великим розмахом крила.

На думку Касьянова, росіяни не змогли збити такий великий безпілотник штатними засобами ППО авіабази "Енгельс", імовірно, через фактор несподіванки і власну неуважність.

Відео дня

"Противник міг засікти напрямок польоту такого великого дрона і швидко переставити техніку на аеродромі. (...) Доки нальоти дронами не стануть регулярними, туди прориватиметься щось. Не налагоджена система - хтось проспав, хтось не звернув уваги і в літак прилетіло", - заявив експерт.

Водночас Касьянов не виключає, що дрон міг успішно ховатися від радарів, летячи на низьких висотах.

Удар дрона по авіабазі "Енгельс"

Як писав УНІАН, у ніч на 20 березня безпілотники атакували аеродром поблизу міста Енгельс у Саратовській області РФ. Російська влада традиційно заявила, що збила всі безпілотники - руйнувань немає, ніхто не постраждав.

Джерела УНІАН підтвердили, що за цією атакою стоїть Головне управління розвідки Міноборони України. За їхніми даними безпілотники змогли вразити задані цілі.

Пізніше ЗМІ дізналися, що аеродром атакував новий український дрон "Лютий". Вважається, що його ж могли використовувати для атак на російські НПЗ останніми тижнями.

Вас також можуть зацікавити новини: