У Повітряних силах ЗСУ розповіли, як можна посилити ППО України / фото facebook.com/kpszsu

Українське небо станом на зараз захищене недостатньо, оскільки Україні потрібно ще досить багато засобів протиповітряної оборони. Крім того, боєкомплект і запасні частини до наявних на озброєнні у ЗСУ комплексів радянського зразка виснажуються.

Як зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, хоча західне озброєння, що надійшло в Україну, посилило захист неба, говорити про те, щоб закрити повітряний простір всієї країни, поки не доводиться. 

"Безумовно, дуже мало захищено на сьогоднішній день, багато потрібно ще, я так вам відповім. Тому що ті засоби, які були надані нашими західними партнерами, посилили деякі регіони на лінії фронту, на інших напрямках, але Україні потрібно ще досить багато засобів протиповітряної оборони, для того, щоб посилити. А закрити взагалі всю країну – це дуже важке питання на сьогоднішній день. Сьогодні кістяком озброєння продовжують бути старі радянські комплекси, це "Бук-М1", "С-300". Те озброєння, яке до нас вже надійшло, істотно посилило, але говорити про те, щоб закрити всю Україну, поки не доводиться", – пояснив він. 

За словами Ігната, Україна вже зараз повинна думати про те, щоб замінювати наявні комплекси "Бук-М1" і "С-300" на інші зразки. 

"Я хочу сказати, що ми не просто повинні зараз закрити побільше простору, а думати про перспективу, думати про завтрашній день, тому що ці комплекси "Бук-М1" і "С-300", які є на озброєнні у Збройних сил, нам доведеться рано чи пізно – швидше за все, незабаром – замінювати на інші комплекси. Тому що і боєкомплект, і запасні частини до них вже виснажуються, і виснажуються дуже серйозно під час бойових дій, під час тієї війни, яку Росія веде проти нас", – додав речник Повітряних сил.

Він підкреслив, що в України немає іншого виходу, окрім як отримувати у той чи інший спосіб західні системи, які вже працюють в нашій країні.

"Я маю на увазі зараз Повітряні сили, а це комлекси NASAMS, комплекси IRIS-T, які виготовляє на даний момент Німеччина для України. Також і далекобійні комплекси, які здатні вражати і балістичні цілі. Це Patriot в певній модифікації, а також SAMP-T – французькі комплекси, які можуть допомогти Україні захистити повітряний простір", – зазначив Ігнат. 

Спікер Повітряних сил ЗСУ також розповів про те, чи може Україна виробляти свої системи ППО. За його словами, до початку повномасштабної війни Росії проти України, робота в цьому напрямку велася. 

"Були кроки певні в нашій оборонці до того, щоб надати якийсь план дій щодо створення зенітно-ракетного комплексу або зенітно-ракетної системи українського виробництво. КБ "Луч", КБ "Південне" працювали над цими розробками і надавали свій план створення українського ЗРК. Але, на жаль, поки що це тільки плани, і реалізація їх незрозуміло, в якій перспективі, тому що створити таку просунуту зброю, яка буде ефективно і масово виготовлятися, не так просто. Тут потрібні роки, потрібні мільярди вливань в розробку цих систем", – резюмував Ігнат.  

ППО для України: допомога від партнерів

Через ракетні удари та атаки дронами з боку РФ по Україні партнери обіцяють надати нашій країні більше систем протиповітряної оборони. 

Таку заяву вже зробили лідери країн "Великої сімки" (Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції, Італії та Японії).

Крім того, ЗМІ повідомляють про те, що Білий дім фіналізує підготовку до відправки Україні американських ЗРК Patriot

При цьому в Росії заявили, що передача Україні систем протиповітряної оборони Patriot може призвести до непередбачуваних наслідків. Російські пропагандистські ЗМІ поширили відповідний коментар посольства Росії у Вашингтоні. У ньому говориться, що передача ППО стала б "черговим провокаційним кроком" Білого дому. 

Вас також можуть зацікавити новини: