Ілюстрація / REUTERS

В дискусії навколо закупівлі Німеччиною нових американських бойових літаків генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг підкреслив важливість стратегії спільного використання ядерної зброї.

"Ця стратегія - найкраща гарантія безпеки, це натівське ядерне стримування", - сказав Столтенберг. Про це пише DW.

Столтенберг зазначив, що метою НАТО є світ без ядерних озброєнь. У той же час він підкреслив, що світ не стане безпечнішим, якщо НАТО позбавиться від свого ядерного арсеналу, а такі країни, як Китай, Росія та Північна Корея - ні. "Ми за збалансоване, а не одностороннє ядерне роззброєння. Поки є ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом", - зазначив Йенс Столтенберг.

Відео дня

За словами Столтенберга, стратегія спільного використання ядерної зброї об'єднує цілий ряд партнерів. "Мова йде про дії в ядерній сфері, в рамках яких одні партнери забезпечують літаки, логістику і підтримку, а інші - системи озброєнь. Все це разом забезпечує НАТО ядерне стримування", - пояснив генсек альянсу, привітавши у цьому зв'язку намір ФРН закупити в США нові винищувачі.

Читайте такожУ світі військові витрати стали найбільшими за останнє десятіліття – дослідження

У період холодної війни США розмістили в Західній Європі значну кількість ядерних боєголовок. Після 1991 року більшу їх частину вивезли, але близько 150 бомб досі залишаються на континенті і зберігаються на території різних країн, зокрема Італії, Бельгії, Нідерландів, Німеччини та Туреччині.

В Бюхелі на заході Німеччини розташована база 33-ї тактичної ескадри німецьких ВПС. У разі необхідності німецькі пілоти на літаках Tornado змогли б доставити американські бомби до цілі. Ця стратегія спільного використання ядерної зброї - частина програми НАТО, куди входять Німеччина і США.

Офіційно ні Вашингтон, ні Берлін не підтверджують наявність американської ядерної зброї на території Німеччини.