Експерт розповів, якого озброєння потребують українські військові / фото УНІАН, Арсен Петров

Україна критично потребує самохідних мінометів, які є у наших західних партерів, оскільки міномети є найбільш ефективними засобами боротьби з ворожою піхотою.

Військовий експерт Олег Жданов під час ефіру на YouTube зазначив, що відсутність такої техніки в української армії є величезною проблемою.

"Я намагаюся про це за кожної можливості говорити. Це у нас величезна проблема, це просто кричуща проблема самохідних мінометів, а ще краще – самохідних автоматичних мінометів. Ну хоча б просто самохідних мінометів. Міномет – це найкращий, найефективніший засіб боротьби з піхотою. При чому – як тієї, що обороняється, так і тієї, що наступає, тому що міна падає вертикально, потрапляє в окоп, розривається в окопі і в усякому разі уздовж окопу осколки січуть все, що там знаходиться. Наступаюча піхота – те ж саме. Міна має контактний детонатор, від мін немає воронок. Щоб з'явилася воронка від міни, треба поставити детонатор і спеціальним ключем перевести його в положення "уповільнена дія". А в усіх інших випадках заводська установка детонатора для мін іде така, що це перший контакт. Вона землі торкнулася і відразу ж вибухає, тому на поверхні землі залишаються маленькі поглиблення до 5-7 сантиметрів. Далі – посічена осколками земля. І осколки розлітаються до 400 метрів. Радіус – 400 метрів. Тепер уявіть, від краю до краю – 800 метрів одна міна", – пояснив він.

Відео дня

Експерт підкреслив, що самохідний міномет має броньовану базу, а такого роду техніка повинна працювати відразу за бойовими порядками наших військ. Крім того, самохідний міномет має високу маневреність.

"Наші міномети – це пережиток минулого, тому що ствол несуть дві людини. І то, треба фізично здорових мужиків, щоб вони його підняли, а плиту взагалі вчотирьох треба тягнути. Тягач для міномета – ГАЗ-66. Будь-яка куля, будь-який осколок і від цієї машини толку вже ніякого не буде. Так, можна якимось джипом його притягнути на передок, але це якщо джип прохідний, і чи потягне він його. Вони дуже важкі, ці міномети, неповороткі, а самохідний міномет приїхав, розвернувся, відстріляли серію, згорнувся, від'їхав кудись в кущики, став в окопчик. І може з цих кущів вести (вогонь – ред.), у нього дальність до 7 кілометрів, це якщо ми говоримо про 120-мм", – продовжив він.

За словами Жданова, у нього немає відповіді на питання, чому Міністерство оборони не просить у наших західних партнерів самохідні міномети.

"Вони у них є, на броньованій базі, в кожній країні є свій. Цілком можна було б попросити нормальні міномети і дати їх нашій піхоті. Особливо на таких ділянках, як Бахмут, як Соледар, як Авдіївка, Марʼїнка, де треба цю піхоту "класти", де кулеметники не встигають, тому що щільність наступаючих 30 осіб дуже низька. Для кулеметів це проблематично, витрата патронів катастрофічна. Ствол перегрівається, його треба охолоджувати – купа проблем. Міномет вийшов, дав серію 5-6 мін і, повірте, з цих 30 чоловік жоден не встане", – резюмував Жданов.

Озброєння для України

Україна скоро отримає нову партію танків від Чехії. На одному з танків залишив "автограф" глава чеського уряду Петро Фіала. Чеський прем'єр-міністр повідомив, що захисники України отримають танки Т-72.

Крім того, Великобританія вперше розглядає можливість поставки танків для України. Йдеться про основні танки британської армії Challenger 2.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також не виключає можливість поставок Україні важких танків. При цьому він уточнив, що і обіцяти нічого не буде. 

Вас також можуть зацікавити новини: