Ілюстрація / REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео оголосив запровадження Вашингтоном "безпрецедентного фінансового тиску" на Іран з метою змусити його керівництво сісти за стіл переговорів.

Про це він США заявив у понеділок, 21 травня, передає DW.

У виголошеній промові держсекретар США назвав заплановані санкції проти Ірану "найжорсткішими в історії". За словами Помпео, саме Іран своєю поведінкою змусив США вдаватися до таких кроків.

Відео дня

Водночас голова американського зовнішньополітичного відомства визнав, що Іран може уникнути дії цих обмежувальних заходів, за умови згоди на "значні зміни". До таких змін належить готовність укласти нову, набагато жорсткішу угоду щодо іранської ядерної програми, котра матиме значно глибші обмеження, в тому числі й щодо збагачення урану. Крім того, така угода також має уможливити безперешкодний доступ спостерігачів не лише до ядерних, а й до деяких військових об'єктів Ірану, котрі не були прописані в попередній угоді, укладеній 2015 року за президенства Барака Обами, зазначив Помпео.

Читайте також"З такими друзями не треба й ворогів": Туск розкритикував США за вихід з ядерної угоди з Іраном

Окрім того, Ірану слід припинити підтримку шиїтських повстанців у Ємені, ліванського радикального шиїтського угруповання "Хезболла", "вивести всі війська" з Сирії та припинити антиізраїльську риторику. Також іранська влада має звільнити всіх громадян США, котрі зникли в Ірані, або утримуються під вартою за "фальшивими звинуваченнями". Загалом список вимог до Ірану, озвучений Помпео, налічує 12 пунктів.

У разі, якщо іранське керівництво погодиться на їхнє виконання, американський уряд готовий відновити в повному обсязі дипломатичні та економічні відносини з Іраном, та навіть допомогти у модернізації іранської економіки, наголосив Помпео.

Держсекретар США також запевнив, його країна вдаватиметься до оголошених раніше штрафних заходів проти європейських компаній, котрі й надалі вестимуть економічну співпрацю з Іраном попри американські санкції. 

Нагадаємо, 8 травня цього року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Сполучених Штатів із підписаної 2015 року угоди з Іраном щодо його ядерної програми. У Євросоюзі натомість наголосили, що не збираються виходи з угоди й планують захищати європейські компанії від наслідків американських санкцій.