Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі вважають, що переговори президентів США Дональда Трампа і президента РФ Володимира Путіна будуть непростими, і їх навряд чи можуть ускладнити заяви очільника Білого дому щодо російського газового проекту «Північний потік-2».

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

«Вони і так будуть складними, ви знаєте обсяг розбіжностей, які на порядку денному. Тому навряд чи щось може це ускладнити», - сказав Пєсков, відповідаючи на питання, чи можуть заяви Трампа ускладнити переговори.

Відео дня

Читайте такожУ США Палата представників схвалила резолюцію щодо підтримки НАТО

«Що стосується спроб щодо, скажімо так, організації різних атак на цей комерційний проект, то ми й раніше говорили, що вважаємо це проявом недобросовісної конкуренції. Не що інше, як спроба змусити європейських покупців купувати дорожчий скраплений газ, який може їм поставлятися з альтернативних місць», - додав він.

Пєсков наголосив, що впродовж багатьох десятиліть Росія підтверджувала і підтверджує, що вона є надійним гарантом енергетичної безпеки Європи, бо досі жодне джерело не продемонструвало більшу надійність і стабільність, ніж поставки трубного газу, такі необхідні для прогнозованого, поступального розвитку економіки європейського континенту.

«Ми вважаємо, що це питання економічної конкуренції, і що саме в рамках економічної конкуренції покупці повинні приймати рішення про перевагу того чи іншого джерела», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 11 липня Трамп назвав Німеччину залежною від Росії через будівництво газопроводу «Північний потік-2» по дну Балтійського моря.

«Я мушу сказати, я вважаю, це дуже сумно, коли Німеччина укладає велику нафтову і газову угоду з Росією», - зазначив Трамп.

Він пояснив, що Німеччина витрачає на оборону лише трохи більше 1% ВВП, коли одночасно мільярди доларів витрачаються на будівництво газопроводу «Північний потік-2». Трамп вимагає від усіх країн - союзників НАТО витрачати на оборону не менше 2% ВВП, як це було погоджено на саміті Альянсу в 2014 році в Уельсі.

При цьому президент США сказав, що Сполучені Штати витрачають на оборону 4,2% ВВП. Трамп назвав таку ситуацію неприйнятною.

«Ми повинні захищати вас від Росії, але вони платять мільярди доларів Росії, і я думаю, що це абсолютно неприйнятно. І колишній канцлер Німеччини є главою газопровідної компанії, яка поставляє газ. У кінцевому підсумку, Німеччина отримає те, що 70% цієї країни контролюватиметься Росією за допомогою природного газу, і ви говорите мені, що це доцільно?» - зазначив Трамп.