Марія Бутіна / REUTERS

Марія Бутіна не ховалася. Руда любителька зброї, яку ФБР звинуватило у шпигунстві на користь Росії, позувала з впливовими членами Республіканської партії включно з Ріком Санторумом і Скотом Вокером, а також з головою Національної стрілецької асоціації США Вейном ЛаП’єром.

Вона відкрито фотографувалася на публічних політичних заходах, виставках зброї і консервативних конференціях, заявляючи, що нібито вона просуває право на вільне володіння зброєю в Росії. Бутіна позувала у чорній шкіряній куртці для російської версії журналу GQ, тримаючи в руках пістолети. Маючи яскраву зовнішність, вона привертала увагу.

Таке нахабство змусило багатьох сумніватися, чи справді вона була шпигункою Росії, пише на сторінках Politico колишній офіцер ЦРУ під псевдонімом Алекс Фінлі.

Відео дня

Читайте такожСекс і соцмережі: ЗМІ дізналися, як російська шпигунка Бутіна могла проникнути у впливові кола в США

Зрештою, всі пам’ятають історії про витівки КДБ у часи Холодної війни з їхніми таємними місіями і зустрічами. Тоді розвідники тихцем прокрадалися в урядові кола, сподіваючись використати будь-які доступні інструменти, щоб завербувати дипломата, військового чи іншого розвідника, які могли б передати урядові таємниці. Ці завербовані люди були шпигунськими «активами», через які можна було отримувати інформацію про плани чужих урядів, їхні наміри і можливості. Секретність процесу була надзвичайно важлива. Ціна викриття «активів» була надто високою.

Але шпигунська гра змінилася. Вона дедалі частіше відбувається не в тіні, а у всіх на видноті. І, зважаючи на популярність соціальних мереж, пом’якшення законів про фінансування політичних кампаній і надзвичайне партійне напруження в Америці, Росії більше не треба старатися, як раніше, щоб завербувати американців.

Читайте такожЗатримана в США росіянка Бутіна підтримувала анексію Криму та бойовиків на Донбасі

«Російські операції, націлені проти наших демократичних інститутів і які продовжуються до сьогодні, фундаментально відрізняються від схем часів Холодної війни. Їхня головна мета – не збір даних, це кампанія впливу. Мовою розвідки це називається «активними заходами», які розроблені для зміни поведінки людей, сіяння розбрату і посилення розколів у США», - пише колишній американський шпигун.

Це може бути поширення фальшивих новин у Facebook, щоб змінити хід виборів, як це сталося в 2016 році. Це може бути маніпуляція політиками США, впливовими людьми і тими, хто ухвалює рішення, з метою встановити лояльний до Росії порядок денний. І саме це було завданням Бутіної.

Автор зауважує, що сьогодні російській розвідці легше вербувати американців, ніж в часи Холодної війни. Насправді, їй навіть не доводиться когось вербувати. Як свідчить справа Бутіної, все, що потрібно – молода, симпатична дівчина, здатна маніпулювати правильними мішенями навіть без прямого контролю чи впливу на них. Бутіна змогла знайти кількох політичних гравців в США, які були «дуже схильними виконувати завдання» без формального вербування.

Чому ж це було так легко для неї? Екс-шпигун зауважує, що в розвідувальних колах поширеною істиною вважається твердження, що операції під прикриттям включно з «активними діями» можуть лише використовувати ті умови, які вже існують. Створити їх не можливо. Для роботи Бутіної була ціла низка позитивних факторів.

Читайте такожЗМІ: у справі російської шпигунки Бутіної фігурує нащадок Рокфеллера

По-перше, вона скористалася симпатичним порядком денним. Президент Росії Володимир Путін виставляє себе в ролі заядлого консерватора, християнського націоналіста. Він виступає проти одностатевих шлюбів і підтримує закон про захист «почуттів» віруючих. Бутіна і її керівники усвідомили, що Республіканська партія, Національна стрілецька асоціація США і інші консервативні групи готові прийняти такі ідеї. Тому на них можна легко вплинути. Якщо більшість американців у часи Холодної війни відкидали комунізм, а покарання за підтримку комуністичної ідеології було високим, то сьогодні багато жителів США відкрито проявляють симпатію до російської сучасної консервативної ідеології.

 По-друге, новий інструмент – соціальні мережі – спрацювали на користь Бутіної. Безумовно, в часи Холодної війни СРСР влаштовували пропагандистські кампанії. Але поширення інформації відбувалося через листівки, які робили групи симпатиків, і лояльні газети. Потрібно було вербувати людей в організаціях, щоб писати і поширювати пропаганду. Втім, технологічні обмеження не дозволяють зайти далеко в цьому. Соціальні мережі вирішили проблему. Бутіній і її колегам в розвідці Росії не потрібно нікого вербувати, щоб поширювати чи посилювати певні твердження. Тролі і боти, які сидять десь в Росії, можуть зробити все необхідне, щоб допомогти шпигунці виконати свої завдання чи наблизити більш широкі російські цілі.

І от ще один бонус для Росії: а що як Бутіну викриють? Кінцевою метою всієї її операції був не збір даних, а поширення розбрату і посилення розколу в США з метою послабити Захід, щоб Росія змогла зміцнити свої позиції на міжнародній арені. І от тепер половина американців сварить Республіканську партію, в яку проникла Росія, а інша половина кричить, що все це – фальшиві новини і перебільшення. Все це йде на користь Кремлю, навіть попри викриття його агента.