REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це Могеріні сказала сьогодні у Брюсселі перед самітом ЄС.

„Прийшов час для всіх сторін, перш за все, для Росії, виконати Мінські домовленості. Ми повинні бачити конкретні результати, і я сподіваюся, що найближчими днями ми зможемо побачити позитивний розвиток у цьому питанні. Я переконана, що Мінські угоди містять конкретні цілі, а також часові рамки. Я б очікувала, щоб ці часові рамки почали поважатися найближчими днями”, - сказала Могеріні.

Верховний представник поділяє думку президента Європейської Ради Дональда Туска щодо необхідності вироблення нової стратегії ЄС стосовно Росії.

Відео дня

„Є необхідність розвивати відповідальну стратегію щодо Росії. Ми розпочнемо сьогодні, і я готова це продовжити, в залежності, як розмова пройде сьогодні, на зустрічі міністрів закордонних справ у січні”, - наголосила вона.

Говорячи про економічну ситуацію в Росії, Могеріні наголосила, що складне фінансове становище не є доброю новиною, перш за все, для російських громадян, але й не є доброю новиною для України та не є доброю новиною для Європи й решти світу.

„Зазвичай, я не сприймаю те, що якщо щось є негативне для одного, то це може бути позитивним для іншого. Але це правда, що президент Росії Путін та російське керівництво повинні серйозно реагувати на необхідність радикальних змін у поведінці щодо всього світу, переключитися на співробітництво, бо це дуже необхідно. Світ ніколи не був таким небезпечним та нестабільним, яким він є зараз, і буде тільки доброю новиною, якщо ми зможемо побудувати конструктивні відносини для того, щоб вирішити хоча б деякі з цих криз”, - сказала Могеріні.

Вона також нагадала, що щойно повернулася з Києва і має намір проінформувати сьогодні на саміті лідерів країн-членів ЄС про результати візиту.

„Перш за все, необхідна підтримка реформ в Україні. Прийшов час для ЄС сконцентруватися на тому, щоб зробити Україну успішною. А для цього потрібно працювати, як в Києві, так і в Брюсселі”, - наголосила Могеріні.

Читайте такожРішення про посилення санкцій проти Росії буде залежати від Путіна - Грібаускайте

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. За безпосередньої участі російських спецслужб і підтримки російської армії на Донбасі було створено так звану Донецьку і Луганську «народні республіки». РФ поставляє терористам озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська.

Через ці дії США, Євросоюз, Канада, Японія, Австралія і ряд інших країн запровадили проти Росії санкції.

19 вересня у Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі, за результатами якого було підписано меморандум. Документ складається з 9 пунктів, в яких міститься заборона на застосування всіх видів зброї та ведення наступальних дій. Згідно з меморандумом, протиборствуючі сторони зобов'язуються відвести свою важку військову техніку від умовної лінії фронту на 15 км кожна.

Перших домовленостей про припинення вогню було досягнуто на засіданні контактної групи 5 вересня.

Проте на сході України і бойовики, і російські військові продовжували обстрілювати мирне населення і сили АТО.

З 9 грудня в зоні АТО було оголошено «день тиші», але терористи порушували режим припинення вогню, хоч зменшили інтенсивність обстрілу.