Берлін почав говорити про екологію, виправдовуючи "Північний потік-2" / фото gazprom.ru

Німеччина збирається поступово закрити всі свої теплові електростанції, які працюють на вугіллі. Спеціальна дорадча комісія у своєму звіті зазначила, що країні потрібно виконати цей план до 2038 року.

«Ми зможемо. Це історичний крок», - сказав голова комісії Рональд Пофалла. Хоч план відмови від вугілля для Німеччини обсягом 336 сторінок ще потребує схвалення уряду, було б дивно, якби раптом у Берліні від нього відмовилися, пише EUObserver.

Дорадча комісія була створена за розпорядженням канцлера Ангели Меркель торік. Вона складається з представників різних зацікавлених груп: серед 28 її членів представляють різні напрямки промисловості, активісти із захисту довкілля, урядовці і громадські активісти. В 2018 році 22,5% німецької електроенергії були вироблені та ТЕЦ з використанням бурого вугілля, 12,8% - з використанням антрациту. Таким чином, виробництво цілої третини електроенергії в країні супроводжується спалюванням найбільш шкідливого виду викопного палива. Тож план поступової відмови від вугілля – це великий крок для Німеччини у процесі скорочення викидів вуглекислого газу, який в країні перебував у стані стагнації впродовж останніх років.

Відео дня

Читайте такожПланети "Б" не існує: по всій Європі діти вийшли на екологічні марші (фото, відео)

Складність ще й в тому, що Німеччина вже розпочала процес відмови від ядерної енергетики, яка, попри всі занепокоєння, відносно чисте джерело енергії, якщо говорити про викиди парникових газів. Значна частина німецької електроенергії походить від вітрових і сонячних станцій. Але ці технології ще не досягти такого рівня розвитку, щоб робити необхідні запаси на періоди, коли немає ні вітру, ні сонця. Тому країнам, які переходять на нові екологічно чисті системи, потрібні запасні джерела енергії. І для Німеччини такою альтернативою було вугілля. Видання пише, що, зважаючи на всі обставини, здається, що Берлін збирається замінити його газом з Росії.

«У нас дуже складна проблема. Зокрема, в тому, що майже єдині джерела енергії, які можуть гарантувати базове забезпечення – це антрацит і буре вугілля», - сказала Меркель під час своєї промови на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Ці її словами дали натяк на те, як Меркель збирається поєднати свої два політичні виклики: поступову відмову від вугілля і скандальну побудову проекту «Північний потік-2». Власне, нова російська «труба» будується для того, щоб «Газпром» зміг значно збільшити поставки газу напряму в Німеччину. Кілька союзників у ЄС і США твердо виступають проти цього проекту. Оскільки він відріже Україну від системи поставок і водночас зробить Європу більш залежною від російського газу. У цей час, Берлін виправдовує трубопровід попри те, що у Єврокомісії були дуже серйозні застереження щодо нього. Активістам із захисту довкілля теж не дуже подобається російський газ. Його використання хоч і супроводжується меншими викидами вуглекислого газу в атмосферу, ніж у випадку з вугіллям, але він все одно викопне пальне, яке погіршує проблему кліматичних змін.

Читайте такожWall Street Journal: Німеччина переконує Європу, що газова залежність від Росії їй на користь

«Гадаю, буде справедливо визнати, що якщо ми збираємося поступово відмовитися від вугілля і ядерної енергетики, нам знадобиться більше природного газу», - сказала Меркель у Давосі, додавши, що впродовж кількох наступних десятиліть «газ буде відігравати важливу роль».

У свою чергу, існують також страхи, що уряд Німеччини просто «експортує» свої викиди СО2. Тобто замість того, щоб самостійно спалювати вугілля і генерувати електрику, Берлін просто почне імпортувати більше енергії, виробленої на ТЕЦ в інших країнах. Зокрема, в мюнхенському Інституті економічних досліджень розкритикували план комісії щодо відмови від вугілля вказавши на рекомендацію збільшити імпорт електроенергії з Польщі і Чехії.