США попередили Каракас про наслідки в разі переслідувань Гуайдо / фото flickr.com/146269332@N03

Верховний суд Венесуели заборонив лідеру опозиції Хуану Гуайдо, який 23 січня проголосив себе главою держави, виїжджати з країни.

Про це голова Верховного суду Майкель Морено повідомив у вівторок в ефірі місцевого телебачення, передає Голос Америки.

Ухвалою суду також заблоковані всі банківські рахунки на ім'я Гуайдо й угоди з майном, що йому належить, незважаючи на попередження Вашингтона про "серйозні наслідки" подібних кроків.

Відео дня

Крім того, Верховний суд задовольнив запит генпрокурора Венесуели Тарека Сааба про початок попереднього розслідування проти Гуайдо за звинуваченнями у допомозі іноземним державам у втручанні у внутрішні справи країни.

Читайте такожСША передали лідеру опозиції Венесуели кошти режиму Мадуро

Будучи спікером парламенту, Гуайдо володіє імунітетом від кримінального переслідування, вирішити яке може тільки Верховний суд. Однак вища судова інстанція країни, лояльна до Ніколаса Мадуро, оперативно дала дозвіл прокуратурі почати розслідування проти Гуайдо.

Припускається, що це є відповіддю на широкомасштабні санкції, введені США проти державного нафтового концерну PDVSA. Вашингтон оголосив про нові санкції в понеділок. Санкції означають, що державна нафтова компанія не зможе виконувати зобов'язання за контрактами зі споживачами в Північній Америці. Про це повідомили представники уряду Венесуели.

Санкції спровокували підвищення світових цін на нафту, викликали негативну реакцію з боку Росії й Китаю та перші серйозні кроки проти Гуайдо з моменту, коли він поставив під сумнів легітимність президентства Мадуро минулого тижня.

Коментуючи повідомлення про наміри генпрокурора Венесуели переслідувати Гуайдо, радник президента США з національної безпеки Джон Болтон попередив про серйозні наслідки для тих, хто "намагається зруйнувати демократію і завдати шкоди Гуайдо". Болтон написав про це в Twitter, назвавши Тарека Сааба "нелегітимним колишнім генпрокурором Венесуели".