Трамп заявив, що США остаточно вийде з ракетного договору за шість місяців / фото flickr.com/Matt Johnson

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп оголосив, що завтра, 2 лютого, США розпочнуть шестимісячний період виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

Про це йдеться у заяві президента США, розміщеній на сайті Білого дому.

"Впродовж дуже довгого часу Росія порушує Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності в умовах безкарності, приховано розробляючи та розміщуючи заборонені ракетні системи, які становлять пряму загрозу нашим союзникам та військам за кордоном", - наголосив Трамп.

Відео дня

Читайте такожРосія розміщує в Європі нові ракети з ядерним потенціалом - генсек НАТО

"Завтра Сполучені Штати призупинять свої зобов'язання відповідно до ДРСМД та розпочнуть процес виходу з договору, який буде завершено через 6 місяців, якщо Росія не відновить його дотримання шляхом знищення усіх її ракет, пускових установок і пов'язаного з ними обладнання, які порушують договір", - заявив Трамп.

Він додав, що союзники з НАТО повністю підтримують США, тому що вони розуміють загрозу, яку становлять порушення Росії і ризики гонки озброєнь, які виникають в разі ігнорування цих порушень.

"Сполучені Штати повністю дотримувалися Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності впродовж більш ніж 30 років, але ми не залишатимемося обтяженими його положеннями, коли Росія спотворює їх своїми діями. Ми не можемо бути єдиною країною в світі, яка в односторонньому порядку пов'язана з цим договором, або будь-яким іншим. Ми рухатимемося в напрямі розроблення наших власних військових опцій і працюватимемо з НАТО та нашими іншими союзниками і партнерами, аби не допустити будь-яких воєнних переваг Росії внаслідок її неправомірних дій", - наголосив Трамп.

Президент США додав, що його адміністрація залишається відданою ефективному контролю над озброєннями, для чого всі країни повинні чесно виконувати свої зобов'язання.

"Ми залишаємося готовими брати участь у переговорах з Росією щодо контролю над озброєннями, які відповідатимуть цьому критерію, і важливо, якщо це буде зроблено, - розвивати, напевно вперше в історії, видатні відносини на економічному, торговельному, політичному і військовому рівні. Це стане фантастичною справою для Росії і Сполучених Штатів, і також буде великою справою для світу", - заявив президент США.