Столтенберг заявив, що НАТО не планує розміщувати ядерне озброєння у Європі / фото УНІАН

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що Альянс не має наміру розміщувати у Європі нове ядерне озброєння після заяви США про початок 2 лютого процесу виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

Про це генеральний секретар Альянсу сказав в інтерв'ю Reuters під час перебування в Осло.

"НАТО не має наміру розміщувати нові ядерні озброєння наземного базування в Європі", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

Читайте такожУ НАТО підтримали вихід США з ракетного договору

При цьому він наголосив, що Альянс має подбати про надійне й ефективне стримування РФ.

Як повідомляв УНІАН, президент США Дональд Трамп оголосив, що 2 лютого США розпочнуть шестимісячний період виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД). Президент США заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу.

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, що заборонені договором.

У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ. Держсекретар Помпео заявляв, що якщо Росія не відновить дотримання положень цієї угоди, США почнуть процес виходу з договору.