Ілюстрація / REUTERS

Невелика європейська країна, яка тепер називається Північна Македонія, не здається важливим поповненням сил для НАТО.

Але її приєднання до блоку заповнює ще одну прогалину на просторах, які колись вважалися «заднім двором» СРСР. І це відбувається якраз тоді, коли напруга між Заходом і Сходом посилюється.

Про це пише New York Times, додаючи, що членство Північної Македонії також означає, що в НАТО тепер буде 30 повноцінних членів, зобов’язаних спільно оборонятися від агресорів. І це вдвічі більше, ніж було в 1991 році, коли багато експертів говорили про наближення розпаду альянсу через крах СРСР і Варшавського договору.

Відео дня

У середу на церемонії у штаб-кватирі НАТО у в Брюсселі формально підписали лист про приєднання Північної Македонії, яка повинна стати членом блоку до кінця року. Політичні аналітики кажуть, що це стало великою поразкою Володимира Путіна, який вважає, що НАТО проводить «експансію» під боком у Росії. Він впродовж багатьох років стверджував, що альянс більше не потрібен, тому що його країна нібито не становить ніякої загрози.

Читайте такожГенсек НАТО звинуватив Росію в спробах втрутитися у внутрішні справи балканських країн

Але на тлі того, як Кремль намагається відновити колишній вплив СРСР, анексувавши Крим і розв’язавши війну проти України, НАТО став привабливим клубом для невеликих країн, таких як Північна Македонія.

«Однією з головних мрій Путіна був розпад чи фрагментація НАТО», - сказав старший політичний дослідник центру RAND Стівен Фланаган, додавши, що прийняття Північної Македонії «повністю руйнує російську мрію».

Прихильників НАТО більше турбує президент США Дональд Трамп, який продовжує скаржитися на те, що країни-союзники не достатньо витрачають на оборону. Він називав альянс «застарілим» і навіть погрожував вивести Америку з його складу. Він також боїться, що невеликі країни НАТО з проблемними сусідами можуть втягнути США у війну через зобов’язання про колективну оборону. В липні минулого року Трамп сказав, що 29-й член НАТО Чорногорія з населенням 600 тисяч людей насправді «дуже агресивна» країна, яка може почати Третю світову війну.

Читайте такожNew York Times: Путін намагається зробити Балкани театром своєї війни проти Заходу

Науковий співробітник Інституту Брукінгса Торрі Тауссіг зауважила, що адміністрація Трампа надає сильну дипломатичну підтримку вступу Північної Македонії в НАТО. Однак, сумніви щодо готовності американського президента виконати статтю 5 статуту альянсу про спільну оборону від цього не зникає.

«Коли ключовий елемент стримування ставиться під сумнів, безпека кожної країни НАТО автоматично теж опиняється під знаком питання. І не важливо, в блок входять 10, 30 чи 50 країн-учасниць», - сказала вона.