Ілюстрація REUTERS

Київ відкриває двері своєї найбагатшої енергетичної компанії для іноземних інвесторів, сподіваючись, що це якось стримає російські інвестиції в газопровід через Балтійське море.

Про це пише Rzeczpospolita нагадуючи, як  нещодавно голова «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв говорив про те, що українська газотранспортна система втратить свою цінність, якщо Росія запустить «Північний потік-2».

«Ми втратимо весь транзит. Особливо зважаючи на те, що є ще й «Турецький потік», який, вірогідно, буде добудований і запущений до кінця 2019 року», - говорив Коболєв, додаючи, що йдеться не лише про гроші, а й про безпеку. Тому що український транзит стримує Росію від «подальшої агресії» проти України.

Відео дня

Оскільки питання безпеки ніяк не тривожить європейські корпорації, які інвестують в російську «трубу», Коболєв запропонував допустити більше іноземних фірм до управління українською ГТС в обмін на інвестиції. Це повинно було б зміцнити позиції України в Європі у боротьбі проти «Північного потоку-2».

Читайте такожForbes: Транзит газу через Україну буде гостро необхідний Росії у найближчі роки

Однак, на думку експертів, Київ запізнився з такою пропозицією. І зараз йому буде важко зацікавити іноземних інвесторів своєю газотранспортною системою.

«Україна відкрила двері для інвесторів, тому що їй вже немає чого втрачати. Якщо система газопроводів лишиться без російського газу, доходи будуть нульові. В Києві виходять з міркування, що це можна ще не допустити. І хочуть, щоб Європа була зацікавлена транзитом російського газу через Україну», - сказав Rzeczpospolita економіст і аналітик Dragon Capital Сергій Фурса.

На його думку, все буде залежати від інвесторів. Якщо вони будуть переконані, що у найближчий час «Північний потік-2» запрацює, ніхто не захоче вкладати гроші в українську ГТС.

«Кому потрібна труба, через яку не буде перекачуватися газ. Іноземних інвесторів потрібно було приваблювати українськими транзитними газопроводами набагато раніше», - додав він.