Ілюстрація / REUTERS

У країнах Африки працюють від 100 до 200 політтехнологів, пов'язаних з наближеним до Володимира Путіна бізнесменом Євгеном Пригожиним.

Про це повідомляє "Дождь", посилаючись на свої джерела.

Крім комерційних цілей і лобіювання інтересів Росії на континенті, одним з їхніх завдань є створення максимально широкої мережі лояльності Пригожину серед політтехнологів», - пояснює співрозмовник, близький до Кремля.

Відео дня

У листопаді 2018 року видання Bloomberg писало, що політтехнологи і найманці Пригожина працюють або ось-ось почнуть працювати в десяти країнах, називаючи ЦАР, Конго, Судан, Лівію, Мадагаскар, Анголу, Гвінею, Гвінею-Бісау, Мозамбік і Зімбабве.

Читайте такожСША нарахували в Африці 175 інструкторів ПВК "Вагнер"

Зараз у «пригожинців» близько 20 африканських виборчих кампаній, кажуть два співрозмовники, які працюють на нього. Оплачуються вони дуже добре: у два-три рази більше, ніж аналогічні кампанії «на виїзді» (не у своєму регіоні) в Росії.

Також, за словами співрозмовників, серед представлених до нагород учасників африканських проектів Пригожина є відомий петербурзький політолог Валентин Біанкі, який довгий час працював зі «Справедливою Росією». За їх словами, він отримав орден Дружби. Ще один чоловік, який працює на Пригожина, підтвердив, що його колег нагороджують за «лобізм інтересів країни», але не став називати жодних прізвищ.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков на питання про те, чи нагороджували політтехнологів, які працюють на Пригожина, державними нагородами за участь у виборчих кампаніях в Африці, відповів кореспондентові, що «ні».

Співрозмовник, знайомий з проектами Пригожина, каже, що Біанкі працював в Зімбабве, ПАР і Нігерії і нещодавно завершив роботу в Африці. Ще одне джерело, що працювало на Пригожина, також підтверджує роботу Біанкі в Африці і ПАР, але вважає, що політолог діяв в інтересах компанії «Газпром» і це були «приватні відрядження». Сам Біанкі заперечує свою роботу в Африці та отримання нагороди, від коментарів він відмовився.

Читайте такожБойовики ПВК "Вагнер" допомагають лівійському генералу в підготовці військових - ЗМІ

У загальній складності кореспонденту «Дощу» назвали близько 20 прізвищ експертів, залучених до виборів, однак ніхто з них не захотів давати коментарі під своїми іменами: політтехнологи бояться санкцій, крім того, існує звичайна для виборчих кампаній заборона роботодавця на розголошення інформації.

Всі консультанти відзначають, що Росія в особі технологів Пригожина присутня в Африці разом з іншими країнами, також зацікавленими у поширенні свого впливу на африканському континенті: Китаєм, Францією, США.

У кожній з країн працює різна кількість людей, все залежить від складності ситуації, говорить один з пригожинських політтехнологів. Люди проводять на проектах від півроку до року і більше, іноді в країні не більше двох-трьох чоловік, розповідає він. За його словами, особливо важко працюється в східних країнах континенту, наприклад, у Судані. «Люди сидять там без випивки і красивих жінок від півроку до двох, а палена горілка коштує 150 доларів за пляшку», - скаржиться технолог.

Його колега зазначає, що в цілому в Африці працюється легко через бідність населення: «Живе одна молодь, якою дуже легко управляти. Люди похилого віку не доживають».