Джуліан Ассанж / фото REUTERS

Експерти з прав людини в ООН стурбовані вироком, який ухвалили у Великій Британії у справі засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. На думку правозахисників, покарання «непропорційне» важкості вчиненого Ассанжем злочину.

,Про це повідомляє «Голос Америки».

«Робоча група з питань незаконного позбавлення волі глибоко стурбована таким розвитком ситуації, включаючи невідповідний вирок, винесений Ассанжу. Робоча група вважає, що порушення умов звільнення під заставу є незначним порушенням», — йдеться у заяві експертної робочої групи ООН.

Відео дня

Читайте такожСуд у Лондоні засудив Джуліана Ассанжа до майже року ув'язнення (відео)

Вона також висловила стурбованість, що Ассанж з 11 квітня 2019 року перебував під вартою у в’язниці строгого режиму Белмарш, як ніби його звинуватили в серйозному злочині, хоча вироку на той час не було.

«Така поведінка суперечить принципам необхідності і пропорційності, оскільки в юридичній практиці неявка в суд вважається відносно «незначним правопорушенням», — наголосили в ООН.

Робоча група ООН з питань незаконного позбавлення волі сформована з п’яти незалежних експертів з Австралії, Південної Кореї, Латвії, Мексики та Беніну.

Нагадаємо, 1 травня суд в Лондоні засудив Ассанжа до 50 тижнів ув’язнення за дії, вчинені ним у 2012 році. Тоді засновник WikiLeaks не з’явився на засідання суду щодо його екстрадиції до Швеції і сховався від правосуддя в посольстві Еквадору.

Тепер йому загрожує звинувачення у федеральній змові в США у справі про один з найбільших витоків інформації, що становлять державну таємницю.

Ассанж жив у посольстві Еквадору в Лондоні вже близько 7 років. Влада Еквадору надала Ассанжу притулок, коли той намагався уникнути екстрадиції до Швеції через розслідування звинувачень у зґвалтуваннях та сексуальних домаганнях.

У травні 2017 року Швеція припинила розслідування справи Ассанжа. Однак Велика Британія заявила, що заарештує Ассанжа за порушення умов звільнення під заставу.

21 квітня 2017-го року повідомлялося, що влада США планує офіційно висунути звинувачення засновникові організації WikiLeaks Джуліану Ассанжу і домогтися отримання ордеру на його арешт.

У січні 2018-го він отримав громадянство Еквадору.