Україна перемогла у міжнародному суді, але Росія все одно чхати хотіла за всі закони / facebook.com/navy.mil.gov.ua

Росія програла в Міжнародному трибуналі з морського права у Гамбурзі. Судді цього органу ООН винесли вирок на користь України у справі щодо трьох українських кораблів з екіпажами, яких у листопаді 2018 році схопила російська берегова охорона. Рішення закликає Москву негайно відпустити 24 українських моряків, а також повернути Києву судна.

Рішення суду не лишило Москві, яка постійно хвалиться своїм дотриманням «міжнародного закону», ніякого вибору. Вона зобов’язана його виконати. Про це пише Neue Zürcher Zeitung. Але навряд чи це станеться зараз. Кремль хапається за інтерпретацію подій в Азовському морі, щоб поставити під сумнів юрисдикцію Трибуналу у Гамбурзі у справі щодо українських моряків.

Міністерство закордонних справ РФ оголосило, що не вважає свою країну зобов’язаною виконувати вирок. Тим часом, український президент Володимир Зеленський вказав, що Москва може продемонструвати своє бажання закінчити війну, якщо відпустить українських моряків за рішенням суддів. У НАТО теж закликали це зробити.

Відео дня

Читайте також"РФ не хоче забирати своїх": експерт спрогнозувала реакцію Москви на рішення трибуналу ООН щодо моряків

Пояснення, чому Росія відмовляється виконувати вирок, заснований на тому, як вона інтерпретує самі події в Керченській протоці. Власне, Україна хотіла скористатися своїм правом вільно використовувати акваторію, згідно з двосторонньою угодою від 2003 року, відправивши три свої кораблі з одного українського порту в інший. Але Москва наполягає, що їй нібито тепер належить вся акваторія по обидва боки Керченської протоки. Адже вона незаконно анексувала Крим у 2014 році. Тож якщо Київ, який звернувся до трибуналу, вказує на порушення морського права, то Кремль говорить про те, що події в Керченській протоці мали військових характер. А отже трибунал в Гамбурзі нібито не має права розглядати справу. Суд ООН став на бік України.

Читайте такожАгресія РФ у Керченській протоці: суд дозволив затримати 15 російських військових

Однак, як зауважує видання, виникає парадоксальна ситуація. Україна говорила про військову конфронтацію й оголосила воєнний стан одразу після того, як Росія атакувала її кораблі. Вона також вимагала, щоб схоплених моряків вважали військовополоненими. У свою чергу, Москва тоді заперечила, що це була військова операція з її боку. Мовляв, це було лише порушення російських кордонів. У Гамбурзі вона говорить абсолютно протилежне.

У всякому разі це ніяк не змінює того факту, що Росія одностороннього змінила правила використання Керченської протоки для України, майже перекривши доступ до українських портів у Маріуполі й Бердянську. Все це дуже схоже на політично-військовий тиск на Україну з боку Росії.