Ілюстрація REUTERS

Грізний вуличний гангстер на прізвисько Ель-Негріто спить з пістолетом під подушкою і каже, що вже й не згадає, скільки точно людей вбив. Однак, попри всю суворість свого образу, гангстер швидко переходить на скарги. Занепад економіки Венесуели сильно скорочує його доходи.

Стріляти з вогнепальної зброї тепер розкіш. Одна куля коштує долар. А оскільки все менше грошей в обігу на вулиці, пограбування більше не приносять тих сум, що раніше, пише Associated Press. Для 24-річного бандита все збігається до простого факту: у Венесуелі навіть злочинцям тепер важко звести кінці з кінцями.

Читайте такожВлада Венесуели за два тижні продала золота з резервів на $570 мільйонів – Bloomberg

Відео дня

«Якщо вистріляєш обойму, влітаєш на 15 доларів», - каже Ель-Негріто, який погодився говорити з журналістами за умови, що вони не розкриють його справжнє ім’я.

«Згубиш пістолет чи поліція його забере – викинеш 800 доларів», - додає він.

Експерти кажуть, що одним з найбільш неочікуваних наслідків широкомасштабної економічної кризи у Венесуелі стало скорочення кількості нападів і вбивств в одній з найбільш насильницьких країн світу. У Венесуельській обсерваторії насильства кажуть, що кількість випадків жорстокої розправи скоротилася на 20% за останні ти роки. Такого висновку вони дійшли на основі даних преси й місцевих моргів.

Чиновників, які працюють на соціалістичний уряд Ніколаса Мадуро, часто критикують за приховування реальної статистики щодо злочинності. Однак, у вівторок вони показали AP цифри, згідно з якими кількість вбивств за останні три років скоротилася на 39% - до 10598 у 2018 році. Кількість викрадень теж зменшилася.

Читайте такожУ Венесуелі підлітка вбили і з'їли через два долари

Таке несподіване покращення у статистиці пов’язане напряму з економічним крахом, через який у Венесуелі почалася боротьба за владу. Минулого року інфляція підскочила до мільйона відсотків. Венесуельський болівар повністю втратив свою цінність. В банкоматі не вміщується більше, ніж еквівалент одного долара США. Через нестачу харчів і ліків 3,7 мільйона венесуельців втекли шукати кращого життя у Колумбії, Панамі й Перу. Більшість з них молоді хлопці, яких часто намагаються завербувати у банди.

Однак, через політичний і економічний хаос у Венесуелі злочинність не зникла зовсім. Вона, швидше, змінила свою форму. В той час, як розбійні напади скоротилися, зросли випадки тотального розкрадання. Люди крадуть все: від мідних телефонних дротів до худоби. А тим часом, контрабанда наркотиків і незаконний видобуток золота став нормальною діяльністю для організованої злочинності.

Читайте такожBusiness Insider: США, Росія і Китай почали бій за інтереси у Венесуелі

Вночі вулиці Каракаса стають порожні, тому що люди бояться за свою безпеку. Попри значне скорочення випадків вбивств, венесуельці стараються не дивитися в екран свого мобільного телефону на вулиці. Вони лишають золоті й срібні прикраси в захищеному місці вдома. Інші ж нажили вже звичку постійно озиратися, щоб перевірити, чи за ними не стежать.

«Венесуела лишається однією з найбільш насильницьких країн у світі», - каже Дороті Кронік, яка викладає політологію в Університеті Пенсильванії.

«Рівень насильства, як в часи війни. Але війни насправді немає», - додала вона.

Ель-Негріто очолює банду під назвою «Скажені хлопці», яка сформувалася в найбільших нетрях у всій Латинській Америці – містечку Петаре. За словами гангстера, його підлеглі зараз викрадають приблизно п’ять людей на рік. І це значно менше, ніж колись. Жертву зазвичай тримають в заручниках 48 годин, поки її родичі шукають гроші на викуп. Тепер банда більше зацікавлена не так в сумі викупу, як у швидкості його виплати. Якщо грошей немає, все може закінчитися вбивством.

Як більшість його поплічників, Ель-Негріто думає над тим, щоб поїхати з Венесуели. Сусіди кажуть, що тривалість життя у Петаре в середньому становить 25 років.