Ілюстрація / REUTERS

Знадобилось два з половиною дні, щоб Володимир Путін особисто підтвердив, що субмарина, яка постраждала від пожежі в Баренцевому морі, була атомною. Але зробив він це не прямо і у вигляді запитання. Власне, російський автократ запитав міністра оборони Сергія Шойгу про те, в якому стані ядерний реактор на борту. Той під час зустрічі в Кремлі відповів, що все в порядку. 

"Команда вжила всіх необхідних заходів для захисту реактора", - запевнив Шойгу.

Як пише Der Spiegel, цю сцену кілька разів показували в ефірі державних телеканалів. Фактично Путін підтвердив те, про що ЗМІ і експерти з посиланням на військові джерела повідомили ще тоді, коли Міноборони РФ лише коротко повідомив про пожежу і загибель 14 моряків. Та й то ці офіційні дані з'явилися лише через день після катастрофи на субмарині "Лошарик".

Відео дня

Читайте такожВ Кремлі інформацію щодо загибелі 14 підводників назвали "державною таємницею"

Новий інцидент нагадав про стару російську травму. Саме тому новина про аварію на субмарині стала головною темою новин. В серпні 2000 року у Баренцевому морі затонув атомний підводний човен "Курськ". Тоді всі 118 членів екіпажу загинули. І це стало національною трагедією. Путін же, який на той час обіймав посаду президента півроку, відреагував на події лише через 5 днів. Тому що він був у відпустці.

І от через 19 років після "Курська" влада Росії знову демонструє свою незграбність у поводженні з інформацією про катастрофу. У сучасному невпинному потоці даних Кремлю ще менше, ніж в ті часи, вдається контролювати такі новини. Видання зауважує, що багато росіян не довіряють уряду, коли йдеться про загибель військових.

Читайте такожDer Spiegel: Субмарина «Лошарик» могла залишити Європу без інтернету

Приміром, Кремль заперечує, що російські солдати ведуть операції на території України. А в Сирії, як стверджують урядовці, присутні лише ПВО РФ. Однак, в соціальних мережах поширюються імена і фотографії реальних загиблих в обох місцях вторгнення Росії.

Так само і після аварії на "Лошарику" в мережі швидко поширилися імена загиблих моряків. Зрештою, Міноборони в середу був змушений опублікувати всі дані.

"Публікація імен, вочевидь, вказує на те, що уряд Росії нерішуче відступає від своєї старої і болючої жаги класифікувати аварії на підводних частинах як "державну таємницю", - йдеться в статті.