Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що більше не буде працювати з послом Великої Британії Кімом Дерроком.

Так він відреагував на витік листів посла, в яких той називав адміністрацію Трампа невмілою. В уряді Британії заявили про підтримку сера Деррока, пише Бі-Бі-Сі.

"Я не знаю посла, але в США його не люблять і не думають про нього добре. Ми більше не будемо мати з ним справу. Хороші новини для чудового Сполученого Королівства - те, що у них скоро буде новий прем'єр-міністр. Хоча в минулому місяці я насолоджувався чудовим державним візитом [в Британію], мене найбільше вразила королева!" - написав Трамп в Twitter.

Відео дня

В іншому твіті він розкритикував політику Терези Мей, яка готується залишити посаду британського прем'єра, відносно Brexit, заявивши, що вона створила "безлад".

Британське уряд назвав витік листів посла невдачею, підкресливши при цьому, що Лондон і Вашингтон як і раніше пов'язують "особливі й міцні стосунки. Представник Даунінг-стріт сказав: "Ми ясно дали зрозуміти США, як для нас є прискорбним цей витік. Вибіркові витримки не відображають близькість і поважність у відносинах [двох країн]".

Читайте такожРейтинг Трампа досяг рекордного показника

Водночас посли повинні давати чесні оцінки того, що відбувається в тих країнах, де вони працюють, тому Мей підтримує Деррока, випливає із заяви.

Конфіденційні листи посла, що з'явилися в пресі в неділю, містили низку критичних зауважень на адресу Трампа та його адміністрації. Політика Білого дому в них характеризувалася як "незграбна і невміла".

У листах, датованих 2017 роком говориться, що чутки про "чвари й хаос" у Білому домі здебільшого підтвердилися, а політика щодо таких важливих питань, як Іран, виявилася "незв'язною й хаотичною".

Тим часом у Великій Британії починається офіційне розслідування обставин того, як депеші британського посла потрапили в руки журналістів видання Mail on Sunday. Потрібно зрозуміти, чи не замішана в цій історії якась вороже налаштована держава, пише у вівторок газета Times.

За даними видання, розслідування спробує з'ясувати, чи не могли іноземні шпигуни проникнути в урядові комп'ютерні системи.

Голова парламентського комітету в закордонних справах Тому Тьюджентхат в інтерв'ю Times сказав, що той, хто злив цю переписку пресі, завдав серйозної шкоди британському урядові й народу.

Канцелярія прем'єр-міністра заявляє, що поки не бачила жодних ознак того, що листування посла була перехоплене представниками якоїсь іншої країни.

Журналістка Mail on Sunday Ізабел Оакшотт, яка опублікувала депеші британського посла, відкинула припущення про те, що у неї могли бути контакти з російськими спецслужбами. "Я рада повідомити, що у мене рівно нуль контактів з російськими спецслужбами", - написала вона в Twitter.

Як повідомляв УНІАН, витік даних по дипломатичних каналах показав, що британський посол у Сполучених Штатах вважає адміністрації Дональда Трампа невмілою, сплутаною внутрішньою боротьбою і такою, що навряд чи покращиться.