Субмарина "Лошарик" грала важливу роль у російському присвоєнні Арктики і її ресурсів / фото flickr.com/usnavy, Mass Communication 2nd Class Micheal H. Lee

Пожежа на підводному човні «Лошарик» - це публічне нагадування про дуже таємні операції Росії в Арктиці, яку уряд Володимира Путіна агресивно намагається зайняти у військовому вимірі й використовувати в економічному з таненням арктичної криги. Субмарина зіграла свою роль у спробах Москви не допустити входження підводних суден США у цю акваторію. Адже вона, окрім всього, розмістила на морському дні сенсори для виявлення підводних човнів.

Про це пише американське видання ARS Technica, нагадуючи, що субмарина спеціального призначення ВМС США Jimmy Carter використовує апарати з дистанційним керуванням для виконання завдань на великій глибині. Алеросійське судно «Лошарик» було розроблене ще в часи СРСР для того, щоб доставити потрібних фахівців на місце роботи.  Офіційно його класифікують як «глибоководна атомна станція». Адже АС-12 не стоїть на озброєнні ВМС РФ. Воно належить російському «Головному управлінню глибоководних досліджень», яке у свою чергу входить в структуру ГРУ.

Читайте такожBloomberg: Військові Росії заговорили про «планетарну катастрофу» на субмарині «Лошарик»

Відео дня

Для виконання завдань на морському дні «Лошарик» виходить в море з «батьківського корабля», яким служить атомний підводний крейсер стратегічного призначення класу «Проект 667 БДР». Таким чином, глибоководна субмарина може розмістити інструменти для прослуховування, підводні радари на морському дні або ж, наприклад, перерізати кабелі, які там проходять.

Перший запуск «Лошарика» стався у серпні 1995 року. Судно зіграло роль у спробах Росії ще більше мілітаризувати Арктику і закріпити російські економічні посягання в регіоні. Відомо, що субмарина у 2012 році виконувала завдання на дні Арктичного океану на глибині 2-2,5 тисячі метрів. Деякі джерела стверджують, що йшлося про 6 тисяч метрів. Для порівняння, бойова субмарина класу Los Angeles ВМС США здатна зануритися на 240 метрів.  

На відміну від інших підводних човнів Росії, екіпаж «Лошарика» складається виключно з офіцерів. Видання звертає увагу на те, що 14 загиблих під час пожежі на борту військових були виключно високого рангу. Це доводить, що «тренувальне завдання», яке виконувала субмарина в момент інциденту, було надзвичайно важливим для Москви. Або ж його метою було випробувати якесь важливе обладнання.

Читайте такожDer Spiegel: Росії стає важко ховати катастрофи за грифом "цілком таємно"

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу сказав президенту Володимиру Путіну, що вогонь спалахнув у відсіку з батареями субмарини. «Лошарик» використовує ядерно-електричну силову установку. Однак, вочевидь, на його борту встановлені також батареї для допоміжних і аварійних функцій. Були повідомлення про те, що на підводному човні стався вибух. Якщо це так, вірогідно, це було пов’язано з водневим газом з батарей.

Пожежа на борту – погана новина навіть для тих суден, які ходять на поверхні. А для підводного човна – це взагалі нічний кошмар. Кількість повітря обмежена, а отруйні гази нікуди не виходять. Видимість дуже швидко стає близькою до нульової. З вогнем доводиться боротися в майже повній темноті, яку порушують лише аварійні вогні. Довжина «Лошарика» становить лише 70 метрів, а всередині простір ще менший. Тож 17 членам екіпажу довелося діяти у надзвичайних умовах, які можуть викликати клаустрофобію.

Читайте такожHandelsblatt: Пожежа на субмарині «Лошарик» стала гірким дежавю для Путіна

Ті, хто боролися з пожежею в закритому відсіку, мали аварійні дихальні апарати, які можуть забезпечити повітрям лише на 15 хвилин. Троє членів екіпажу, які вижили, вочевидь, змогли запустити процес аварійного підйому на поверхню. І це побачили російські рибалки, які ловили рибу в заборонених водах біля Кольського півострова.

«Ми йшли в напрямку острова Кільдін, коли приблизно о 21:30 випливла субмарина. Вона опинилася на поверхні різко і вся. Я ніколи не бачив нічого подібного за все своє життя. На палубі бігали люди, була метушня. Дуже швидко до неї підійшов російський військовий корабель і два океанські буксири, які відтягнули її в порт», - розповів один з очевидців російським ЗМІ.