Володимир Путін / REUTERS

Польська влада вважає недоречним присутність президента РФ Володимира Путіна на пам'ятних заходах з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни, які пройдуть у Варшаві у вересні 2019 року.

Про це заявив заступник прем'єр-міністра Польщі Яцек Сасін в ефірі польської радіостанції Polskie Radio 24, передає dw.com.

"Я думаю, що було б недоречно відзначати річницю початку збройної агресії проти Польщі за участю лідера, який сьогодні поводиться зі своїми сусідами такими ж методами", - сказав Сасін.

Відео дня

Він підкреслив, що Путін є "лідером країни, яка здійснює збройну агресію проти своїх сусідів".

Читайте такожВперше опубліковані скані радянського оригіналу «Пакту Молотова-Ріббентропа» (фото)

Водночас політик зазначив, що на церемонію у Варшаві з великою часткою ймовірності прибуде президент США Дональд Трамп. За словами Сасіна, інформація про те, що Трамп буде присутнім на заході, є поки неофіційною. "Проте ми можемо з великою мірою впевненості сказати, що цей візит відбудеться", - додав польський політик.

Відповідаючи на питання про можливий візит Ангели Меркель, Сасін заявив, що у Варшаві "оптимістичні у цьому зв'язку". За словами політика, запрошення вже відправлені широкому колу світових лідерів, і Польща очікує, що пам'ятні заходи з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни матимуть міжнародний масштаб.

Про те, що Польща не запросить Путіна на заходи, пов'язані з пам'яттю про початок Другої світової війни, стало відомо в березні 2019 року. Тоді заступник глави канцелярії президента Польщі Павло Муха заявив, що запрошення з Варшави отримають лише партнери по Євросоюзу та країни - члени програми "Східного партнерства". У відповідь на це представники російського МЗС заявили, що "з подивом сприйняли" таке рішення Варшави.